SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Opinion

Θα λάμψει ή θα πέσει το αστέρι;

 • 11 Απρ. 2017
 • 08:42 πμ

Ένα ιδιαίτερα θετικό ρεπορτάζ για την Κύπρο και την πορεία των ομολόγων της στις διεθνείς αγορές δημοσίευσαν τη Δευτέρα οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας τη χώρας ως ένα αστέρι στο συγκεκριμένο τομέα. Βασική αιτία, το γεγονός πως οι επενδυτές επιλέγουν τα κυπριακά ομόλογα αντί των πορτογαλικών, ένεκα των σοβαρών προβλημάτων που έκαναν ορατή την εμφάνιση τους για ακόμα μία φορά στη χώρα που επίσης έλαβε στήριξη από τους Θεσμούς (γεια σου ρε Τσίπρα με τους Θεσμούς σου). 

RELATED ARTICLES

Βέβαια, το άρθρο θα έπρεπε να έχει διπλή ανάγνωση και να μην είναι μόνο αιτία πανηγυρισμών και αναρτήσεων στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί δεν έλεγε τίποτα περισσότερο από το ότι η απόδοση των ομολόγων μας είναι η δεύτερη χειρότερη στην ευρωζώνη (η Ελλάδα βεβαίως εξαιρείται-παίζει σε δική της κατηγορία). Το ότι οι αγορές, στρέφονται –σε μικρό βαθμό-στα κυπριακά ομόλογα, δεν είναι γιατί έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη χώρα που ακόμα βρίσκεται σε μη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά γιατί βλέπουν μία καλή απόδοση που έχει λιγότερο ρίσκο από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας. 

Παρόλο που η απόδοση των κυπριακών ομολόγων έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ, εντούτοις, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη γενικότερη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Για παράδειγμα των γερμανικών είναι αρνητική τα τελευταία χρόνια. 

Εν ολίγοις, δεν σηκώνει πανηγυρισμούς το γεγονός ότι τα ομόλογα μας έχουν υψηλή απόδοση, γιατί σύντομα θα κληθούμε να αντλήσουμε από τις αγορές σημαντικά ποσά κι αν η απόδοση δεν μειωθεί περαιτέρω,  το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Ας μην ξεχνάμε πως τα δεδομένα πλέον δεν είναι όπως παλιά. Δεν χρειάζεται να αντλήσουμε χρήματα για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες αλλά για να εξοφλήσουμε τα 7 δις που λάβαμε από τους διεθνείς πιστωτές και τα άλλα 2.5 δις που λάβαμε από τη Ρωσία.

Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων, ουσιαστικά βάζουν στοιχήματα. Η Κύπρος είναι ένα μέτριο άλογο, το οποίο έχει πολύ καλύτερη απόδοση από τα φαβορί (πχ Γερμανία), δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το απόλυτο αουτσάιντερ (Ελλάδα και Πορτογαλία) και αξίζει το στοίχημα. Στόχος των κυβερνήσεων της χώρας δεν πρέπει να είναι η επιλογή της Κύπρου ως αουτσάιντερ αλλά η συμπερίληψη της ανάμεσα στα φαβορί. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται συνετή δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σημαντική πρόοδος στον τραπεζικό τομέα και στα μη εξυπηρετούμενα και προπαντός νούσιμες πολιτικές αποφάσεις ασχέτως κόστους. Γιατί η ιστορία μας έμαθε πως τα «ήσυχα αστέρια» όταν πέφτουν βγάζουν μεγάλο κρότο. 

 • 11 Απρ. 2017
 • 08:42 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:42 µµ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση

Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά οι ανησ ...

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:03 µµ

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks

Ένα γλυκό και παράλληλα αλμυρό μίγμα που θα ικανοποιήσει κάθε γλυκό δόντι λανσάρουν τα Starbucks και ...

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:39 µµ

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Με βάση την επεξεργασία από το Sete Intelligence, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας ...

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:05 µµ

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft

Η σταθερή πορεία της Silicon Valley προς τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τ ...