SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Opinion

Ποιος θα πληρώσει το ΦΠΑ στα οικόπεδα;

 • 19 Μαίου 2017
 • 18:50 µµ

Φαίνεται την νύφη θα την πληρώσουν οι επιχειρηματίες που πωλούν οικόπεδα και οι ιδιώτες που αγοράζουν οικόπεδα για να κτίσουν την κατοικία τους ή το εξοχικό τους.

 

RELATED ARTICLES

Που βρισκόμαστε σήμερα; 
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναμένει από το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) να παρουσιάσει τις εισηγήσεις του αναφορικά με πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα για τις αρνητικές συνέπειες της επιβολής του 19% πάνω σε αναπτύξιμη γη. Η επιτροπή οικονομικών της βουλής θα συνεδριάσει την Δευτέρα 22/5/2017 για να συνεχίσει την συζήτηση. 

Η πρόταση νόμου που ήρθε από την Κυβέρνηση στην Επιτροπή, ήταν αποτέλεσμα πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εναρμονίσουμε την φορολογία μας με τις εισηγήσεις της. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα να πέσει ο πέλεκυς και η Κύπρος να πληρώσει σημαντικό πρόστιμο για την μη επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα. Επειδή είναι μονόδρομος η ψήφιση της πρότασης σε νόμο, αναμένουμε ότι ο ΦΠΑ θα επιβληθεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Ποια οικόπεδα θα φέρουν ΦΠΑ;
Το εάν η πώληση κάποιων οικοπέδων θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ, εξαρτάται από το ποιος είναι ο πωλητής. Εάν για παράδειγμα ο πωλητής είναι ένας ιδιώτης που πωλεί πρώτη φορά κάποιο οικόπεδο η τιμή πώλησης δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ.  Εάν όμως ο πωλητής του ιδίου οικοπέδου, είναι κάποιος επιχειρηματίας που απόκτησε το οικόπεδο μετά από διαχωρισμό της γης, τότε θα επιβάλλεται ΦΠΑ προς 19%. Αντιλαμβανόμαστε τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από αυτήν την αντιμετώπιση. Ο επιχειρηματίας που πωλεί οικόπεδο θα βρίσκεται σε δυσμενέστερη μοίρα από τον ιδιώτη πωλητή.   

Τη νύφη επίσης θα πληρώσουν αυτοί που θα αγοράσουν οικόπεδο για να κτίσουν ακίνητο για δική τους χρήση. Δηλαδή, ένα ζευγάρι που αγοράζει το οικόπεδο για να κτίσει την κύρια κατοικία του ή το εξοχικό του θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 19% πάνω στην αξία του οικοπέδου, ποσό  το οποίο δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν. 
Όσοι αγοράζουν διαμέρισμα ή σπίτι από επιχειρήσεις ανάπτυξης γης (Developers) δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον από την εισαγωγή αυτού του φόρου. Αυτό θα συμβεί γιατί από την εισαγωγή του ΦΠΑ το 2004 στα διαμερίσματα και σπίτια, πάντοτε πλήρωναν ΦΠΑ στην τιμή πώλησης του ακινήτου. Με λίγα λόγια, η εισαγωγή του ΦΠΑ στα οικόπεδα δεν πρέπει να επηρεάσει τις τιμές των διαμερισμάτων ή των σπιτιών που πωλούν οι Developers.

Πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα
Είναι πρόωρο να προβλέψουμε τα πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα που πιθανόν να υιοθετηθούν. Ακούστηκαν διάφορα όπως, μη πληρωμή μεταβιβαστικών τελών στην μεταβίβαση οικοπέδων όταν αυτό επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Επίσης, την επαναφορά του κινήτρου για μηδενικό φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή και μειωμένο ποσοστό ΦΠΑ 5% στα οικόπεδα, στα οποία θα κατασκευαστεί σπίτι που θα χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Επίσης να χρεώνεται ΦΠΑ στα εμπορικά ακίνητα με εμπορικούς ενοικιαστές έτσι ώστε οι επενδυτές που αναπτύσσουν εμπορικά ακίνητα για να τα ενοικιάζουν, να ανακτούν τον ΦΠΑ που πλήρωσαν για το οικόπεδο που αγόρασαν και τα κατασκευαστικά έξοδα.

Σε μερικές εβδομάδες, θα γνωρίζουμε τις αποφάσεις. 

Καταλήγοντας, όσοι είναι αποφασισμένοι να αγοράσουν οικόπεδο σύντομα , θα ήταν επιεικώς λανθασμένο να περιμένουν να εισαχθεί η νέα φορολογία και μετά να το πράξουν.

 • 19 Μαίου 2017
 • 18:50 µµ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Windows 7 το μεγαλύτερο «θύμα» της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης
 • 24 Μαίου 2017
 • 19:29 µµ

Τα Windows 7 το μεγαλύτερο «θύμα» της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης

Τα Windows 7 της Microsoft φαίνεται ότι ήταν το λειτουργικό σύστημα που επηρεάστηκε περισσότερο από ...

Δημοκρατικοί ζητούν από Deutsche Bank έγγραφα για Tραμπ
 • 24 Μαίου 2017
 • 19:15 µµ

Δημοκρατικοί ζητούν από Deutsche Bank έγγραφα για Tραμπ

Δημοκρατικοί βουλευτές των ΗΠΑ ζήτησαν από την Deutsche Bank να παραδώσει τα ευρήματα της εσωτερικής ...

Ν/σ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σύντομα στη Βουλή
 • 24 Μαίου 2017
 • 18:59 µµ

Ν/σ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σύντομα στη Βουλή

Σε 15 ημέρες κατατίθεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το νομοσχέδιο για τις τηλεφω ...

Στα €2,70 δις το ενεργητικό των Επενδυτικών Οργανισμών
 • 24 Μαίου 2017
 • 18:45 µµ

Στα €2,70 δις το ενεργητικό των Επενδυτικών Οργανισμών

Αύξηση κατά περίπου €55 εκατομμύρια, στα €2,70 δισεκατομμύρια, παρουσίασε το α΄ τρίμηνο του 2017 το ...