SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Διεθνή

Γιατί η Airbnb είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από την Uber

Έως τώρα, το 2017 δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας συνεχής πονοκέφαλος δημοσίων σχέσεων για την Uber
 • 20 Μαρ. 2017
 • 07:31 πμ

Μέχρι τώρα, το 2017 δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας συνεχής πονοκέφαλος δημοσίων σχέσεων για την Uber, για να το θέσουμε ευγενικά.

Από τη διαδικτυακή εκστρατεία #DeleteUber μέχρι τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τη δημόσια ανακάλυψη του προγράμματος Greyball της Uber, η εταιρεία είναι σίγουρο ότι δεν περνάει και τόσο καλά.

RELATED ARTICLES

Και τα ζητήματα δεν αφορούν μόνο την κουλτούρα της Uber. Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που διέρρευσαν, η Uber είχε ζημιές έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, γεγονός που αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Uber στην αγορά διαμοιρασμού διαδρομών στις ΗΠΑ και αλλού.

Πάντως, η Uber είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές αγορές που δημιουργήθηκαν ποτέ – και προσεγγίζει μια κλίμακα που ίσως προμηνύει μια αρχική δημόσια προσφορά το 2018.

Η Airbnb ίσως πορεύεται κι αυτή προς μια παρεμφερή τροχιά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δύο αυτές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές.

Από την ίδρυσή της το 2008, η Airbnb κατάφερε να αναπτυχθεί χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό. Με κάθε νέο διαμέρισμα ή ακίνητο που εγγράφεται στην πλατφόρμα Airbnb, καθίσταται δυσκολότερη η ανάπτυξη του οποιουδήποτε ανταγωνιστή. Η Airbnb έχει να νοιώσει πραγματική αμφισβήτηση από το 2011, όταν συγκέντρωσε τον β’ γύρο χρηματοδότησής της και ο στενότερος ανταγωνιστής της, HomeAway, εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Αντίθετα, αν και η Uber κυριαρχεί στην αγορά εφαρμογών διαμοιρασμού διαδρομών, έχει δεχθεί σκληρότατο ανταγωνισμό σε κάθε μείζονα αγορά στην οποία αποφάσισε να εισαχθεί.

Στις ΗΠΑ, η Lyft συνεχίζει τη λειτουργία της ενώ η κυρίαρχη θέση της Uber δεν έχει φανεί αρκετή για να αποτρέψει την είσοδο νέων παικτών, όπως η Juno στην Πόλη της Νέας Υόρκης.

Και διεθνώς, ο ανταγωνισμός έχει υπάρξει ακόμα σκληρότερος, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπως η Uber έχασε τη μάχη με τη Didi Chuxing.

Αν και η Uber δεν προσπαθεί πλέον να ανταγωνιστεί τη Didi, συνεχίζει τη μάχη εναντίον ανταγωνιστών όπως η Ola Cabs στην Ινδία, η Grab στη Νοτιοανατολική Ασία, και η Easy Taxi στη Λατινική Αμερική. Και οι οικονομικές ζημιές αναμένεται να συνεχιστούν στα πλαίσια της προσπάθειας κατάκτησης περαιτέρω αγορών παγκοσμίως.

Η αντίθεση μεταξύ Airbnb και Uber είναι ένα σημαντικό δίδαγμα για τους σημερινούς επιχειρηματίες του κόσμου των startup. Και μας δίνει μια ιδέα ως προς το πώς θα τα πάνε οι δύο εταιρείες στο μέλλον. Ο βασικός λόγος που η Airbnb αντιμετωπίζει λιγότερο ανταγωνισμό από την Uber είναι η μοναδικότητα του προϊόντος και της υπηρεσίας. Στην περίπτωση της Airbnb, κάθε διαμέρισμα ή σπίτι που ανεβαίνει στην πλατφόρμα είναι μοναδικό, βάσει παραγόντων όπως η τοποθεσία, τα έπιπλα, ο σχεδιασμός, η τιμή, η ποιότητα υπηρεσιών, κλπ. Με άλλα λόγια, η Airbnb προσφέρει ένα ετερογενές σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών.

Αντίθετα, η Uber προσφέρει ένα παρεμφερές ή ομοιογενές σύνολο υπηρεσιών και άρα δεν είναι τόσο ανταγωνιστική στην αγορά. Παρά τις διαφορές – αν π.χ. το αυτοκίνητο χωράει πέντε επιβάτες αντί για έναν ή δύο – η μονάδα προϊόντος/υπηρεσίας της Uber είναι βασική η ίδια.

Κι αυτή η διαφορά στην προσφορά εξηγεί τις διαφορές που βλέπουν επενδυτές και πελάτες σε σχέση με την Airbnb, την Uber, τη θέση τους στην αγορά, και το μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό τους.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

 • 20 Μαρ. 2017
 • 07:31 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών έκλεισε το ΧΑΚ
 • 24 Απρ. 2017
 • 19:30 µµ

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών έκλεισε το ΧΑΚ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών ανήλθε την Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, α ...

Ήρθε η “έξυπνη” βαλίτσα που κινείται ...μόνη της
 • 24 Απρ. 2017
 • 19:24 µµ

Ήρθε η “έξυπνη” βαλίτσα που κινείται ...μόνη της

Η βαλίτσα που αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον κόσμο των αποσκευών, είναι γεγονός. Ο λόγος γι ...

Η Apple υπόσχεται “πράσινα” iPhone στο άμεσο μέλλον
 • 24 Απρ. 2017
 • 19:15 µµ

Η Apple υπόσχεται “πράσινα” iPhone στο άμεσο μέλλον

Στην Έκθεση Περιβαλλοντικής Ευθύνης της, η Apple ανακοίνωσε τα σχέδιά της να γίνει πιο «πράσινη» – λ ...

Facebook: Θα λειτουργεί και ως backup για όσους ξεχνούν κωδικούς άλλων υπηρεσιων
 • 24 Απρ. 2017
 • 18:54 µµ

Facebook: Θα λειτουργεί και ως backup για όσους ξεχνούν κωδικούς άλλων υπηρεσιων

Προς το παρόν, οι κωδικοί πρόσβασης είναι για όλους απαραίτητοι. Εάν τους ξεχάσετε, η διαδικασία για ...