SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Διεθνή

Αλλάζει το shopping η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon

Η Amazon διαθέτει πλέον 400 καταστήματα για διαδικτυακές παραγγελίες.
 • 19 Ιούν. 2017
 • 07:41 πμ

Η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon είναι το πρώτο βήμα του τεχνολογικού γίγαντα για την κυριαρχία στη διαδικτυακή αγορά παράδοσης ειδών μαναβικής. Το 2007, η Amazon ξεκίνησε το AmazonFresh, μια υπηρεσία παράδοσης ειδών μαναβικής. Η υπηρεσία έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά περιορίζεται ακόμα σε μερικές μόνο μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ.

RELATED ARTICLES

Το βασικό εμπόδιο είναι το δίκτυο διανομής της Amazon. Η εταιρεία τεχνολογίας έχει μερικές από τις πιο προχωρημένες αποθήκες στις ΗΠΑ και καταφέρνει έτσι να ανταποκρίνεται γρήγορα στις παραγγελίες των χρηστών. Όμως, αυτές οι αποθήκες δεν βοηθούν την Amazon στον κλάδο των παντοπωλείων, καθώς τα είδη μαναβικής πρέπει να αποστέλλονται την ίδια μέρα. Πλέον, με την εξαγορά της Whole Foods η Amazon διαθέτει 400 καταστήματα για να ανταποκριθεί στις διαδικτυακές παραγγελίες. Διαθέτει, δηλαδή, ένα δίκτυο διανομής τροφίμων που ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα δίκτυα μερικών από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της.

Η Amazon ίσως χρησιμοποιήσει και το πρόγραμμα επιβράβευσης αφοσιωμένων καταναλωτών Prime για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους πελάτες. Πέρυσι, ο μέσος πελάτης-μέλος του Prime ξόδευε πάνω απ’ τα διπλάσια απ’ όσα ξόδευε ένα μη μέλος. Εκτιμάται ότι σχεδόν 50% όλων των νοικοκυριών είναι μέλη του Amazon Prime, το οποίο έχει αποδειχθεί ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα επιβράβευσης. Και η ενσωμάτωση της Whole Foods το καθιστά ακόμα ισχυρότερο.

Και η Whole Foods θα ωφεληθεί από τη συμφωνία. Η Amazon και η Whole Foods έχουν παρεμφερείς βάσεις καταναλωτών και μεγάλη διείσδυση σε νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος. Όμως, ενώ η Amazon εστιάζει στη μείωση των τιμών, η Whole Foods είναι γνωστή για το ότι οι τιμές της είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς.

Μελλοντικά, μπορούμε να αναμένουμε ότι οι τιμές της Whole Foods θα γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικές. Η Amazon, το πιθανότερο είναι, θα κινηθεί δυναμικά για να μειώσει τις τιμές στα καταστήματα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό τώρα, με την άνοδο των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ όπως το Aldi και το Lidl στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, με την ανάπτυξη του Amazon Go – του concept για παντοπωλεία χωρίς ταμεία και χωρίς ουρές – οι πελάτες της Whole Foods ίσως βιώσουν κι αυτοί την εμπειρία του να παίρνεις ό,τι θέλεις και να φεύγεις απ’ το κατάστημα χωρίς αναμονή στο ταμείο. Ίσως, δηλαδή, και να μη χρειαστεί ποτέ να ξαναβγάλουν το πορτοφόλι τους από την τσέπη.

Τώρα, ύστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας Amazon και Whole Foods, προκαλεί πραγματικά απορία το ότι οι δύο εταιρείες δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους νωρίτερα. Και οι δυο τους πρόκειται να επωφεληθούν από τη συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές τους έχουν λόγους να αρχίσουν να φοβούνται.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

 • 19 Ιούν. 2017
 • 07:41 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όχι» ΥΠΟΙΚ σε τέλη προς Δήμος λόγω Αεροδρομίου Λάρνακας
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:49 µµ

«Όχι» ΥΠΟΙΚ σε τέλη προς Δήμος λόγω Αεροδρομίου Λάρνακας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αφού άκουσε τα αιτήματα των τοπικών αρχών που επηρεάζονται ...

Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:39 µµ

Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων

Με 42 ψήφους υπέρ και 2 αποχές (ΕΛΑΜ) ψηφίστηκε ο νόμος που παρέχει τη δυνατότητα στους Δανειστικούς ...

Fitch: Το 7ετές ομόλογο μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:21 µµ

Fitch: Το 7ετές ομόλογο μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης

Η έκδοση από την Κύπρο επταετούς ομολόγου ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ μειώνει τους κινδύνους αναχρημ ...

«Πράσινο» Ολομέλειας στο ν/σ για σωματεία και λέσχες
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:11 µµ

«Πράσινο» Ολομέλειας στο ν/σ για σωματεία και λέσχες

Εν μέσω μιας θυελλώδους συνεδρίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, το νομ ...