SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Ελλάδα

Πώληση μονάδων ΔΕΗ το Σεπτέμβρη ζητούν οι δανειστές

Θέσπιση οδικού χάρτη για την πώληση του 40% λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων
 • 20 Μαρ. 2017
 • 08:58 πμ

Δρομολογημένες μοιάζουν να είναι οι εξελίξεις στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με τους θεσμούς μάλιστα να έχουν προτείνει στην κυβέρνηση τη θέσπιση οδικού χάρτη με market test τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια προκήρυξη διαγωνισμού.

RELATED ARTICLES

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως φάνηκε και από την τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη εμφανίζουν ως τετελεσμένο το γεγονός της διάθεσης στον ανταγωνισμό του 40% της συνολικής ισχύος της ΔΕΗ, όπως αυτή είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2015. Το ποσοστό αυτό θα προέλθει από μονάδες παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη και νερό, και μάλιστα, οι θεσμοί επιχειρηματολογούν με την τελευταία καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον λιγνίτη (εμπόδιο στην πρόσβαση Τρίτων).

Η πρόταση, λοιπόν, των θεσμών, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, περιλαμβάνει την άμεση νομοθέτηση των εναλλακτικών δομικών μέτρων, δηλαδή της πώλησης μονάδων αλλά και τη θέσπιση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα προχωρήσουν στην καταγραφή και αποτίμηση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, την επιλογή εκείνων που θα βγουν προς πώληση αλλά και το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασίας διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος (market test) τον Σεπτέμβριο.

Άλλες πηγές, σημειώνουν ότι οι θεσμοί  πιέζουν ώστε εντός του Φθινοπώρου να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Στόχος, είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι μονάδες της ΔEΗ να βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια του χρόνου τέτοια εποχή.

Για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα η όποια προσπάθεια να γυρίσουν οι διαβουλεύσεις στο θέμα της εφαρμογής των ΝΟΜΕ, μάλλον δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αρνούνται πεισματικά, υποστηρίζοντας ότι δεν φέρνουν αποτέλεσμα ως προς τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ. Οι δανειστές πιέζουν η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει το καλοκαίρι, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, αλλά με τη μόνη διαφορά να είναι και η τελευταία. Κάτι στο οποίο αντιδρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να γίνει συνολική αξιολόγηση στο τέλος του χρόνου, του 2017.  

Οι θεσμοί απορρίπτουν και  την πρόταση της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικών με πελατολόγιο της και στη συνέχεια πώληση τους ώστε να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλο ένα ενδεικτικό γεγονός των εξελίξεων που δρομολογούνται γύρω από την διάθεση μονάδων της ΔEΗ, είναι πως το ποσοστό 40% ακόμη δεν έχει αντιστοιχηθεί στο μέγεθος της ισχύος. Γίνεται μία αρχική συζήτηση για τουλάχιστον 1.200 MW.  Κι αυτό καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δυναμικότητα των μονάδων που θα αποσυρθούν ή θα αντικατασταθούν λόγω παλαιότητας, αλλά και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, γύρω από το θέμα της ΔΕΗ, είναι πολύ σκληρές και μοιάζουν αδιέξοδες. Τα σενάρια είναι δύο: Είτε η κυβέρνηση να αναζητά έναν τρόπο πολιτικής διαχείρισης του θέματος, είτε να επιδιώκεται παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

 • 20 Μαρ. 2017
 • 08:58 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάνω» οι κρατήσεις Βρετανών σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 17:22 µµ

«Πάνω» οι κρατήσεις Βρετανών σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία

Αυξημένες κρατήσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία καταγράφει μέχρι στιγμής για το 2017 ο βρετανικό ...

Π.Μ. Τσεριώτης: «100 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας»
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 16:40 µµ

Π.Μ. Τσεριώτης: «100 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας»

Η Π.Μ. Τσεριώτης γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 χρόνων πρωτοπορίας, εξέλιξης, και επιτυχημένης παρουσία ...

ΚΤ: Μειώθηκαν κατά €43, 4 εκατ. τα δάνεια τον Ιούνιο
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 16:39 µµ

ΚΤ: Μειώθηκαν κατά €43, 4 εκατ. τα δάνεια τον Ιούνιο

Μειωμένες παρουσιάζονται τόσο οι συνολικές καταθέσεις όσο και τα δάνεια στο σύνολο τους κατά τον μήν ...

‘Χαμηλές πτήσεις’ για τα έσοδα της Deutsche Bank
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 16:17 µµ

‘Χαμηλές πτήσεις’ για τα έσοδα της Deutsche Bank

Πτώση στα έσοδα από συναλλαγές σε ομόλογα σημείωσαν και η Goldman Sachs (40%), όπως και οι Morgan St ...