SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Κύπρος

Sponsored by

ΚΝΕ: Η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει την ανοδική της πορεία

Ξεκάθαρο μήνυμα στη Βουλή για ψήφιση ν/σ για Υφυπουργείο Ναυτιλίας
 • 19 Μαίου 2017
 • 13:40 µµ

Όντας η «φωνή» της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας «πλοηγώντας την Κύπρο Παγκοσμίως» από το 1989, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ΚΝΕ) πραγματοποίησε την 28η Ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Παρασκευή 19 Μαΐου στην παρουσία κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών, διπλωματών και μελών της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Τη Συνέλευση χαιρέτησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στην ομιλία του ο ΠτΔ χαρακτήρισε τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως πλεονέκτημα της χώρας και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για πολιτική στήριξη προς τη βιομηχανία μέσω συγκεκριμένων μηχανισμών όπως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

RELATED ARTICLES

Στον ρόλο του συντονιστή της Συνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος σημείωσε πως η Γενική Συνέλευση του ΚΝΕ μεταφέρθηκε αργότερα μέσα στο έτος για να συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή μέρα Ναυτιλίας η οποία φέτος γιορτάζεται για δέκατη χρονιά.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε η κ. Magda Kopczynska, maritime Director, directorate general for Mobility and transport της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Κύπρος έχει σημαντική συμμετοχή και βαρύτητα στον σχηματισμό των πολιτικών της ΕΕ», δήλωσε.

Η κ. Kopczynska σημείωσε στην ομιλία της πως το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με τις αναβαθμίσεις στη νομοθεσία θαλάσσιας μεταφοράς για να συνάδουν με τις διεθνείς νομοθεσίες. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι στις προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και τη ψηφιοποίηση της θαλάσσιας μεταφοράς.

Έμφαση στην περιβαλλοντική πτυχή της θαλάσσιας μεταφοράς έδωσε η κ. Kopczynska. Ένα σημαντικό θέμα στην μεταφορά, το οποίο θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της, είναι η μείωση των αερίων διοξειδίου του άνθρακα και του θείου. «Η θαλάσσια μεταφορά πρέπει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

«Η επανένωση της Κύπρου είναι σίγουρο ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομίας», ανέφερε. Η επιτροπή έχει σημειώσει αρκετές φορές ότι η προσχώρησή της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα προχωρήσει εάν δεν υπάρξει πλήρη συμφωνία με τα κεφάλαια τα οποία αφορούν τη μεταφορά. 

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, διεξήχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την περίοδο 2017-2019. Στη θέση του Προέδρου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου επανεκλέγηκε ο Θέμης Παπαδόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως: «η συνεργασία μας τον τελευταίο χρόνο με τη ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν για ακόμη μια φορά εποικοδομητική». Αναφορικά με τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η ναυτιλία ήταν και είναι το πιο καθαρό και πράσινο είδος μεταφοράς. Δυστυχώς η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν θα μπορεί να προσφέρει τα καύσιμα χαμηλού θείου μέχρι το 2020 που είναι η προθεσμία και άλλοι μέθοδοι μείωσης θα επιβαρύνουν σημαντικά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Δημόσια έκκληση έκανε ο κ. Παπαδόπουλος σε όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να προχωρήσουν με τη ψήφιση της δημιουργίας υφυπουργείου Ναυτιλίας. «Η πολιτική αυτή θα αποδείξει τη στήριξη του κράτος στη βιομηχανία της ναυτιλίας ενώ θα συνεισφέρει στην προσέλκυση περισσότερων και πιο ποιοτικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο νησί», ανέφερε.

 • 19 Μαίου 2017
 • 13:40 µµ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Windows 7 το μεγαλύτερο «θύμα» της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης
 • 24 Μαίου 2017
 • 19:29 µµ

Τα Windows 7 το μεγαλύτερο «θύμα» της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης

Τα Windows 7 της Microsoft φαίνεται ότι ήταν το λειτουργικό σύστημα που επηρεάστηκε περισσότερο από ...

Δημοκρατικοί ζητούν από Deutsche Bank έγγραφα για Tραμπ
 • 24 Μαίου 2017
 • 19:15 µµ

Δημοκρατικοί ζητούν από Deutsche Bank έγγραφα για Tραμπ

Δημοκρατικοί βουλευτές των ΗΠΑ ζήτησαν από την Deutsche Bank να παραδώσει τα ευρήματα της εσωτερικής ...

Ν/σ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σύντομα στη Βουλή
 • 24 Μαίου 2017
 • 18:59 µµ

Ν/σ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σύντομα στη Βουλή

Σε 15 ημέρες κατατίθεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το νομοσχέδιο για τις τηλεφω ...

Στα €2,70 δις το ενεργητικό των Επενδυτικών Οργανισμών
 • 24 Μαίου 2017
 • 18:45 µµ

Στα €2,70 δις το ενεργητικό των Επενδυτικών Οργανισμών

Αύξηση κατά περίπου €55 εκατομμύρια, στα €2,70 δισεκατομμύρια, παρουσίασε το α΄ τρίμηνο του 2017 το ...