SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Κύπρος

Sponsored by

Άκυρες οι ιδιωτικοποιήσεις

Όλα ανοιχτά για Κρατικό Λαχείο και Τρόοδος
 • 12 Ιαν. 2017
 • 11:44 πμ

Στην ακύρωση των διαταγμάτων για αποκρατικοποίηση δημοσίων οργανισμών -XAK, Cyta, Κρατική Έκθεση και ΚΟΔΑΠ- προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Βουλής  να αποκόψει όλα τα κονδύλια που αφορούν αποκρατικοποιήσεις δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών και να δεσμεύσει τα υπόλοιπα, δένοντας επί της ουσίας τα χέρια της κυβέρνησης.

Από τους πιο πάνω οργανισμούς εξαιρούνται τα ακίνητα στο Τρόοδος και το κρατικό λαχείο.

RELATED ARTICLES

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν μελέτης της σχετικής νομοθεσίας, διεφάνη ότι οι πρόσφατες αποκοπές των βουλευτών αφορούν αποκλειστικά δημόσιους οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις. Για όλα τα υπόλοιπα έγινε δέσμευση κονδυλίων. 

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι τόσο τα ακίνητα στο Τρόοδος όσο και το κρατικό λαχείο δεν αποτελούν δημόσιους οργανισμούς και κρατικές επιχειρήσεις και συνεπώς το κονδύλια που τα αφορούν είναι δεσμευμένα και όχι κομμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου από τη Βουλή την αποδέσμευση των κονδυλίων για τα δύο συγκεκριμένα projects.  

Όλα ανοιχτά για Κρατικό Λαχείο και Τρόοδος
Το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για αποδέσμευση από τη Βουλή, των κονδυλίων για Κρατικό Λαχείο και κρατικά ακίνητα στο Τρόοδος από τον προϋπολογισμό του 2017, αποσκοπεί σε πρώτο στάδιο στην πληρωμή των μισθών των τεσσάρων στελεχών της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης και των συμβούλων που εργάστηκαν για τα δύο συγκεκριμένα projects.

Παράλληλα, θα καταστεί εφικτή και η ολοκλήρωση των μελετών για τα δύο συγκεκριμένα projects, με στόχο, αν καταστεί εφικτό, να προχωρήσουν τα αρχικά πλάνα. Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδια της Κυβέρνησης βρισκόταν η αποκρατικοποίηση δραστηριοτήτων του Κρατικού Λαχείου και η αξιοποίηση συγκεκριμένων κρατικών περιοχών, κατοικιών, υποστατικών και κτιρίων στο Τρόοδος. Ωστόσο, το κατά πόσον θα προχωρήσει η υλοποίηση των δύο συγκεκριμένων projects, θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση της Βουλής. 

Άλυτος γρίφος ακόμα το λιμάνι Λάρνακας
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το λιμάνι Λάρνακας, για το οποίο επίσης αποκόπηκαν σχετικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2017. Το θέμα απασχολεί εντόνως τα αρμόδια υπουργείου που αναζητούν τρόπο για επαναφορά του. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, πρόκειται για κονδύλι που θα αξιοποιηθεί για ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας και όχι για ιδιωτικοποίησή του.

Η CYTA
Σε ότι αφορά τη CYTA, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διασφαλίζει την μη αποκρατικοποίηση της. Ωστόσο, καλά ενημερωμένη πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η μη αποκρατικοποίηση της δεν συνεπάγεται και μη προώθηση κάποιας άλλης νομοθετικής ρύθμισης που να στοχεύει στην εξυγίανσή της. Πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να προωθήσει στη Βουλή, νομοσχέδιο για μετατροπή της CYTA σε εταιρεία, με τον ιδιοκτησιακό έλεγχο να παραμένει στο κράτος. «Ούτως ή άλλως κάναμε σημαντική μετατόπιση από τις θέσεις μας και έχουμε αποδεχτεί τις απόψεις που εξέφραζε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι θα διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ο ιδιοκτησιακός έλεγχος της CYTA», υπογράμμισε η ίδια πηγή. 
 

H CYTA Hellas
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάζει φρένο στα πλάνα της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της CYTA Hellas, τουλάχιστον από το κράτος και τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων. Όπως μας επισημάνθηκε, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να τρέξει μόνο από τη μητρική, δηλαδή της ίδια τη CYTA

Απλήρωτη η Μονάδα Αποκρατικοιήσεων
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της βουλής για αποκοπή και δέσμευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 207, έβαλε φρένο στην πληρωμή των μελών της Μονάδας Αποκρατικοιήσεων. Οι μισθοί τους για το Δεκέμβριο καταβλήθηκαν κανονικά, ενώ τον Ιανουάριο δεν θα πληρωθούν, εκτός και αν η Βουλή εγκρίνει το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση των δεσμευμένων κονδυλίων για το κρατικό λαχείο και τα περιουσιακά στοιχεία στο Τρόοδος 

 • 12 Ιαν. 2017
 • 11:44 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάνω» οι κρατήσεις Βρετανών σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 17:22 µµ

«Πάνω» οι κρατήσεις Βρετανών σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία

Αυξημένες κρατήσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία καταγράφει μέχρι στιγμής για το 2017 ο βρετανικό ...

Π.Μ. Τσεριώτης: «100 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας»
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 16:40 µµ

Π.Μ. Τσεριώτης: «100 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας»

Η Π.Μ. Τσεριώτης γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 χρόνων πρωτοπορίας, εξέλιξης, και επιτυχημένης παρουσία ...

ΚΤ: Μειώθηκαν κατά €43, 4 εκατ. τα δάνεια τον Ιούνιο
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 16:39 µµ

ΚΤ: Μειώθηκαν κατά €43, 4 εκατ. τα δάνεια τον Ιούνιο

Μειωμένες παρουσιάζονται τόσο οι συνολικές καταθέσεις όσο και τα δάνεια στο σύνολο τους κατά τον μήν ...

‘Χαμηλές πτήσεις’ για τα έσοδα της Deutsche Bank
 • 27 Ιούλ. 2017
 • 16:17 µµ

‘Χαμηλές πτήσεις’ για τα έσοδα της Deutsche Bank

Πτώση στα έσοδα από συναλλαγές σε ομόλογα σημείωσαν και η Goldman Sachs (40%), όπως και οι Morgan St ...