SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Κύπρος

Sponsored by

Χ. Γεωργιάδης: Να γίνει έρευνα, αλλά για όλους

Δεν θα αποδεχθεί στοχοποίηση συγκεκριμένου δημοσίου λειτουργού, λέει ο ΥΠΟΙΚ
 • 19 Απρ. 2017
 • 15:35 µµ

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί στοχοποίηση συγκεκριμένης λειτουργού του ΥΠΟΙΚ, η οποία είναι ταυτόχρονα και μέλος συλλογικού οργάνου πολιτικού κόμματος.

RELATED ARTICLES

Απαντώντας σε νέες επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον του η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Γεωργιάδης αφού επεσήμανε πως υπάρχουν πολλοί λειτουργοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι ταυτόχρονα και μέλη επαρχιακών επιτροπών και κεντρικών επιτροπών άλλων πολιτικών κομμάτων, τόνισε πως είναι έτοιμος να γίνει σφαιρική έρευνα για όλους αλλά όχι για τη συγκεκριμένη λειτουργό, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί δημόσια, όπως είπε.

«Αν θα κινηθεί η διαδικασία να είστε έτοιμοι και να είναι και η κοινωνία έτοιμη, ουσιαστικά για μια διαδικασία εντοπισμού των πολιτικών φρονημάτων και της πολιτικής συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να πάμε πίσω αν θα εφαρμόσουμε με αυστηρότητα το γράμμα του νόμου αυτό θα πρέπει να γίνει για όλους, υπήρχαν και υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, κυβερνητικοί γιατροί, υπήρχαν δημοσιογράφοι στο κρατικό ίδρυμα, υπάρχουν παντού δημόσιοι υπάλληλοι που μετείχαν σε πολιτικά κόμματα», είπε και πρόσθεσε: «Το λέω ξανά αν θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα η νομοθεσία ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χωρίς καν να το έχω ζητήσει, έχω ξεκινήσει να λαμβάνω πληροφόρηση, έχω λάβει κατάλογο από πολίτη κατάλογο επαρχιακής επιτροπής του ΔΗΚΟ με κιτρινισμένα τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων».

«Δεν υπάρχει άρνηση αναφοράς με τρόπο συγκεκριμένο σε ονόματα, θα είμαστε έτοιμοι...και αν είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε διαδικασίες θα κινήσουμε διαδικασίες για όλους με τρόπο συγκεκριμένο και ονομαστικό», είπε.

«Δεν είναι αυτή η επιθυμία μου», συνέχισε, «θεωρώ πως θα ήταν σφάλμα, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Πολιτεία και οι Αρχές του κράτους εγνώριζαν και διαχρονικά ανέχονταν τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στα κοινά και μάλιστα έχει εν τω μεταξύ υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα θεωρούσα λάθος μια τέτοια ενέργεια, ένα κυνήγι μαγισσών αλλά ξεκαθαρίζω ξανά ότι σε κάθε περίπτωση στοχοποίηση ενός ανθρώπου δεν θα γίνει ανεκτή».

Απαντώντας στη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι ο Υπουργός επιθυμεί να καθορίζει ποιες καταγγελίες θα εξετάζονται, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας ότι «αυτό κατ` ακρίβειαν πράττει ο Γενικός Ελεγκτής, που επέλεξε ένα συγκεκριμένο στέλεχος τη στιγμή που είναι πολύ καλά γνωστό, είναι δημοσιευμένο το γεγονός, είναι σε δημόσια πρόσβαση η συμμετοχή στελεχών, πολύ μεγαλύτερου αριθμού, απ` όλα τα πολιτικά κόμματα».

«Αντιστρέφω και το λέω ξανά, αν με την ίδια λογική επέλεγα ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΚΟ και ξεκινούσα διαδικασία εναντίον του, μπορείτε να μου πείτε ποια θα ήταν η αντίδραση και από τα πολιτικά κόμματα, και από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία μας;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «μακριά από επιλεκτική ευαισθησία γύρω από αυτό το ζήτημα, είμαστε έτοιμοι ως ΥΠΟΙΚ να συνεργαστούμε και με τη Βουλή, αν πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα η νομοθεσία αυτό να γίνει, ούτως ώστε με ένα τρόπο σωστό να ρυθμίζεται η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στα κοινά και στα πολιτικά κόμματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την ενέργεια του κ. Μιχαηλίδη ή αν κάποια κόμματα σιγοντάρουν αυτές της ενέργειες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «πράγματι με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς υπονομεύεται η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα ενός σημαντικού θεσμού όπως είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία».

Απαντώντας σε παρατήρηση πως είτε θα γίνει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας είτε θα ανοίξει υπόθεση που θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας «πιθανώς, πάντως δεν θα ανοίξει υπόθεση για έναν δημόσιο υπάλληλο».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε τέλος πως «χθες ολοκληρώθηκε διοικητική έρευνα, την οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησα χθες τέθηκε ενώπιον του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ και ενώπιον μου και στη βάση αυτής της διοικητικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε όπως ακριβώς ήταν η υποχρέωσή μας, και οι αποφάσεις θα ληφθούν και η σχετική ενημέρωση θα δοθεί γραπτώς».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 • 19 Απρ. 2017
 • 15:35 µµ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:42 µµ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση

Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά οι ανησ ...

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:03 µµ

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks

Ένα γλυκό και παράλληλα αλμυρό μίγμα που θα ικανοποιήσει κάθε γλυκό δόντι λανσάρουν τα Starbucks και ...

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:39 µµ

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Με βάση την επεξεργασία από το Sete Intelligence, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας ...

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:05 µµ

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft

Η σταθερή πορεία της Silicon Valley προς τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τ ...