SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Χρηματοοικονομικά

Πως θα γίνεται η διαχείριση των ΜΕΧ της Ελληνικής

Τι θα ισχύει για εργαζόμενους και πελάτες της Τράπεζας
 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:20 πμ

Ως μια κίνηση, η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό ίδρυμα. στους πελάτες της και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία, βλέπει η Ελληνική Τράπεζα την κίνησή της να προχωρήσει σε συμφωνία με την τσεχική εταιρεία APS για σύσταση νέας εταιρείας διαχείρισης Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και Ακινήτων.

RELATED ARTICLES

«Όλοι κάνουν λόγο για αποφασιστική και έγκαιρη αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Σαφώς η κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας είναι προς αυτή την κατεύθυνση και γι αυτό ακριβώς το λόγο και η προσπάθειά μας αυτή έχει την πλήρη στήριξη των εποπτικών αρχών», αναφέρει χαρακτηριστική η Τράπεζα. 

Στη νέα εταιρεία, ο στρατηγικός εταίρος της Ελληνικής Τράπεζας θα κατέχει το 51% και η τράπεζα το 49% και θα μεταφερθεί η διαχείριση όλου του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ( περίπου €2,4 δις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και €30  εκατομμύρια ακίνητα).Το χαρτοφυλάκιο και τα ακίνητα θα παραμείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας και η τελική ευθύνη όσον αφορά το κάθε δάνειο παραμένει στην Τράπεζα. Όπως επισημαίνει το τραπεζικό ίδρυμα, η εν λόγω συμφωνία δεν αφορά πώληση δανείων. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη Τράπεζα στην Κύπρο, η οποία προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση, στον απόηχο και της προτροπής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της ΕΚΤ προς τραπεζικά ιδρύματα να ακολουθήσουν τέτοιου είδους κατευθύνσεις για αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. 

Η APS

Η APS, με βάση της Τσεχία, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στη διαχείριση προβληματικών δανείων. Διαθέτει δωδεκαετή εμπειρία και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 11 χώρες στην Ευρώπη, έχοντας υπό τη διαχείριση της  περισσότερα από 500.000 δάνεια. Μεταξύ των πελατών της, περιλαμβάνονται μεγάλες τράπεζες όπως Merrill Lunch, Bank of America, Unicredit, Fortis Bank, Deutsche Bank Bank κ.α. 

Τα θετικά για την Τράπεζα

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, επιτρέποντας στην Τράπεζα να αξιοποιήσει τους υπόλοιπους πόρους της για την ενδυνάμωση της θέσης της στη αγορά, ώστε να μπορεί ν είναι ανταγωνιστική και να διευρύνει τον κύκλο εργασιών και το μερίδιο αγοράς της. Παράλληλα, αναμένεται επιτάχυνση και βελτίωση των αναδιαρθρώσεων, καθώς όπως επισημαίνει η Ελληνική, σε χώρες που έχει δοκιμαστεί το συγκεκριμένο μοντέλο π.χ. Ισπανία, Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη, υπήρξαν τέτοια αποτελέσματα. 

Οι εργαζόμενοι

Όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία με τους ίδιους όρους εργασίας. Η ελληνική τονίζει πως κανείς δεν θα χάσει την εργασία του, το μισθό και τα υφιστάμενα ωφελήματα του. 

Οι πελάτες

Η εν λόγω συμφωνία αφορά έμμεσα μόνο πελάτες της Τράπεζας που η χορήγη΄ση τους έχει χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενη, με βάση το χαρακτηρισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Όλοι παραμένουν πελάτες της Τράπεζας, αφού σε αυτήν ανήκουν τα δάνεια και οι χορηγήσεις και σε καμία περίπτωση το δάνειο δεν πωλείται στη νέα εταιρεία. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων θα γίνεται από τη νέα εταιρεία, η διεύθυνση και το προσωπικό της οποίας θα αποτελείται από εργαζόμενους της Ελληνικής.  

 

 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:20 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:42 µµ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση

Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά οι ανησ ...

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:03 µµ

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks

Ένα γλυκό και παράλληλα αλμυρό μίγμα που θα ικανοποιήσει κάθε γλυκό δόντι λανσάρουν τα Starbucks και ...

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:39 µµ

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Με βάση την επεξεργασία από το Sete Intelligence, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας ...

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:05 µµ

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft

Η σταθερή πορεία της Silicon Valley προς τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τ ...