SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Χρηματοοικονομικά

Πως θα γίνεται η διαχείριση των ΜΕΧ της Ελληνικής

Τι θα ισχύει για εργαζόμενους και πελάτες της Τράπεζας
 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:20 πμ

Ως μια κίνηση, η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό ίδρυμα. στους πελάτες της και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία, βλέπει η Ελληνική Τράπεζα την κίνησή της να προχωρήσει σε συμφωνία με την τσεχική εταιρεία APS για σύσταση νέας εταιρείας διαχείρισης Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και Ακινήτων.

RELATED ARTICLES

«Όλοι κάνουν λόγο για αποφασιστική και έγκαιρη αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Σαφώς η κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας είναι προς αυτή την κατεύθυνση και γι αυτό ακριβώς το λόγο και η προσπάθειά μας αυτή έχει την πλήρη στήριξη των εποπτικών αρχών», αναφέρει χαρακτηριστική η Τράπεζα. 

Στη νέα εταιρεία, ο στρατηγικός εταίρος της Ελληνικής Τράπεζας θα κατέχει το 51% και η τράπεζα το 49% και θα μεταφερθεί η διαχείριση όλου του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ( περίπου €2,4 δις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και €30  εκατομμύρια ακίνητα).Το χαρτοφυλάκιο και τα ακίνητα θα παραμείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας και η τελική ευθύνη όσον αφορά το κάθε δάνειο παραμένει στην Τράπεζα. Όπως επισημαίνει το τραπεζικό ίδρυμα, η εν λόγω συμφωνία δεν αφορά πώληση δανείων. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη Τράπεζα στην Κύπρο, η οποία προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση, στον απόηχο και της προτροπής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της ΕΚΤ προς τραπεζικά ιδρύματα να ακολουθήσουν τέτοιου είδους κατευθύνσεις για αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. 

Η APS

Η APS, με βάση της Τσεχία, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στη διαχείριση προβληματικών δανείων. Διαθέτει δωδεκαετή εμπειρία και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 11 χώρες στην Ευρώπη, έχοντας υπό τη διαχείριση της  περισσότερα από 500.000 δάνεια. Μεταξύ των πελατών της, περιλαμβάνονται μεγάλες τράπεζες όπως Merrill Lunch, Bank of America, Unicredit, Fortis Bank, Deutsche Bank Bank κ.α. 

Τα θετικά για την Τράπεζα

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, επιτρέποντας στην Τράπεζα να αξιοποιήσει τους υπόλοιπους πόρους της για την ενδυνάμωση της θέσης της στη αγορά, ώστε να μπορεί ν είναι ανταγωνιστική και να διευρύνει τον κύκλο εργασιών και το μερίδιο αγοράς της. Παράλληλα, αναμένεται επιτάχυνση και βελτίωση των αναδιαρθρώσεων, καθώς όπως επισημαίνει η Ελληνική, σε χώρες που έχει δοκιμαστεί το συγκεκριμένο μοντέλο π.χ. Ισπανία, Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη, υπήρξαν τέτοια αποτελέσματα. 

Οι εργαζόμενοι

Όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία με τους ίδιους όρους εργασίας. Η ελληνική τονίζει πως κανείς δεν θα χάσει την εργασία του, το μισθό και τα υφιστάμενα ωφελήματα του. 

Οι πελάτες

Η εν λόγω συμφωνία αφορά έμμεσα μόνο πελάτες της Τράπεζας που η χορήγη΄ση τους έχει χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενη, με βάση το χαρακτηρισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Όλοι παραμένουν πελάτες της Τράπεζας, αφού σε αυτήν ανήκουν τα δάνεια και οι χορηγήσεις και σε καμία περίπτωση το δάνειο δεν πωλείται στη νέα εταιρεία. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων θα γίνεται από τη νέα εταιρεία, η διεύθυνση και το προσωπικό της οποίας θα αποτελείται από εργαζόμενους της Ελληνικής.  

 

 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:20 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΤΝ: Πελάτη-πελάτη κερδίζει μερίδιο
 • 27 Μαρ. 2017
 • 11:06 πμ

ΜΤΝ: Πελάτη-πελάτη κερδίζει μερίδιο

Την αυξητική τους τάση συνέχισαν και το 2016 τα έσοδα για την ΜΤΝ Κύπρου. Όπως προκύπτει από στοιχεί ...

Υπερδιπλάσια duty free στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
 • 27 Μαρ. 2017
 • 11:00 πμ

Υπερδιπλάσια duty free στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Tριακονταετής σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Fraport Greece και της θυγατρικής της Dufry «Καταστήματα Α ...

Rolls Royce βαμμένη με σκόνη διαμαντιών
 • 27 Μαρ. 2017
 • 10:56 πμ

Rolls Royce βαμμένη με σκόνη διαμαντιών

Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε έστω και με απροσεξία του να προκαλέσει την όποια γρατσουνιά στο συγκεκρ ...

Παζάρια για την επίτευξη συμφωνίας
 • 27 Μαρ. 2017
 • 10:36 πμ

Παζάρια για την επίτευξη συμφωνίας

Που συμφωνούν και που διαφωνούν οικονομικό επιτελείο και δανειστές. Τι συμφωνήθηκε για το αφορολόγητ ...