SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Χρηματοοικονομικά

Ελληνική: Αλλάζει τα δεδομένα στα κόκκινα δάνεια

Κοινή εταιρεία με τη τσέχικη APS για χαρτοφυλάκιο 2.4 δις
 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:02 πμ

Σε μία κίνηση που θα αλλάξει δραστικά τα δεδομένα όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προχωρά η Ελληνική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με τον τσέχικο Όμιλο APS.

RELATED ARTICLES

Στη νέα εταιρεία, την APS Recovery Cyprus Ltd θα μεταφερθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας ύψους 2.4 δισ. ευρώ καθώς και ακίνητα αξίας 30 εκατ. ευρώ. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί και όλο το προσωπικό της Ελληνικής που εργαζόταν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καθυστερήσεων, συνολικά 160 άτομα με επικεφαλής την υφιστάμενη γενική διευθύντρια της Μονάδας, την Κική Παπαδοπούλου η οποία θα έχει το ρόλο του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή. Στη νέα εταιρεία, ποσοστό 49% θα έχει η Ελληνική Τράπεζα και 51% η APS.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη νέα εταιρεία, δεν συνεπάγεται ούτε πώληση τους, ούτε μεταφορά τους από τον ισολογισμό της τράπεζας. Εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας  για αναδιοργάνωση και αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού του μοντέλου, στο οποίο ο βασικότερος πυλώνας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 και όπως αναφέρει η τράπεζα, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις τελευταίες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η τράπεζα την θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και APS ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη κίνηση για δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της APS, η συνεργασία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην εξεύρεση καλύτερων, γρηγορότερων και πιο αποδοτικών λύσεων για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, βοηθώντας την τράπεζα καθώς και τους πελάτες της», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να είναι πελάτες της Ελληνικής αλλά η διαχείριση των δανείων τους θα γίνεται από αυτή τη νέα εταιρεία. 

Η συμφωνία προστίθεται, «θα επιτρέχει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εργασιών της και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, καθώς και την τεχνολογική αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης και των αυξανόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο».

Η APS Holdings a.s επιλέγηκε μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία, ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και δραστηριοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Σύμβουλοι της τράπεζας για τη συναλλαγή ήταν η ισπανική Alantra και η Clifford Chance. Όσον αφορά εργασιακά θέματα, ήταν το δικηγορικό γραφείο Γιώργος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες και για θέματα που άπτονται της κυπριακής νομοθεσίας το δικηγορικό γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης. 

 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:02 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξημένες καταθέσεις για 12ο μήνα
 • 29 Μαίου 2017
 • 19:30 µµ

Αυξημένες καταθέσεις για 12ο μήνα

Κατά €155 εκατομμύρια μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Απρίλιο του 2017, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μ ...

Με αρνητικό πρόσημο υποδέχθηκε την εβδομάδα το ΧΑΚ
 • 29 Μαίου 2017
 • 18:30 µµ

Με αρνητικό πρόσημο υποδέχθηκε την εβδομάδα το ΧΑΚ

Με ζημιές σε ποσοστό 0,43% άνοιξε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη ...

Πέντε προσφορές για το υπόγειο πάρκινγκ στην Ομήρου
 • 29 Μαίου 2017
 • 17:50 µµ

Πέντε προσφορές για το υπόγειο πάρκινγκ στην Ομήρου

Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 υποβλήθηκαν και ανοίχθηκαν οι προσφορές γι ...

Ν. Υπηρεσία: Συνταγματικά τα ν/σ για τα Υφυπουργεία
 • 29 Μαίου 2017
 • 17:28 µµ

Ν. Υπηρεσία: Συνταγματικά τα ν/σ για τα Υφυπουργεία

Το ξεκάθαρο μήνυμα προς τους βουλευτές του ΑΚΕΛ ότι τα προτεινόμενα νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυ ...