SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Χρηματοοικονομικά

Ελληνική: Αλλάζει τα δεδομένα στα κόκκινα δάνεια

Κοινή εταιρεία με τη τσέχικη APS για χαρτοφυλάκιο 2.4 δις
 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:02 πμ

Σε μία κίνηση που θα αλλάξει δραστικά τα δεδομένα όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προχωρά η Ελληνική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με τον τσέχικο Όμιλο APS.

RELATED ARTICLES

Στη νέα εταιρεία, την APS Recovery Cyprus Ltd θα μεταφερθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας ύψους 2.4 δισ. ευρώ καθώς και ακίνητα αξίας 30 εκατ. ευρώ. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί και όλο το προσωπικό της Ελληνικής που εργαζόταν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καθυστερήσεων, συνολικά 160 άτομα με επικεφαλής την υφιστάμενη γενική διευθύντρια της Μονάδας, την Κική Παπαδοπούλου η οποία θα έχει το ρόλο του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή. Στη νέα εταιρεία, ποσοστό 49% θα έχει η Ελληνική Τράπεζα και 51% η APS.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη νέα εταιρεία, δεν συνεπάγεται ούτε πώληση τους, ούτε μεταφορά τους από τον ισολογισμό της τράπεζας. Εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας  για αναδιοργάνωση και αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού του μοντέλου, στο οποίο ο βασικότερος πυλώνας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 και όπως αναφέρει η τράπεζα, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις τελευταίες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η τράπεζα την θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και APS ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη κίνηση για δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της APS, η συνεργασία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην εξεύρεση καλύτερων, γρηγορότερων και πιο αποδοτικών λύσεων για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, βοηθώντας την τράπεζα καθώς και τους πελάτες της», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να είναι πελάτες της Ελληνικής αλλά η διαχείριση των δανείων τους θα γίνεται από αυτή τη νέα εταιρεία. 

Η συμφωνία προστίθεται, «θα επιτρέχει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εργασιών της και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, καθώς και την τεχνολογική αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης και των αυξανόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο».

Η APS Holdings a.s επιλέγηκε μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία, ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και δραστηριοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Σύμβουλοι της τράπεζας για τη συναλλαγή ήταν η ισπανική Alantra και η Clifford Chance. Όσον αφορά εργασιακά θέματα, ήταν το δικηγορικό γραφείο Γιώργος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες και για θέματα που άπτονται της κυπριακής νομοθεσίας το δικηγορικό γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης. 

 • 11 Ιαν. 2017
 • 09:02 πμ

Έχετε κάτι να προσθέσετε; Σχολιάστε πιο κάτω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλη ελληνική «gourmet συλλογή»
 • 21 Ιαν. 2017
 • 13:29 µµ

Η μεγάλη ελληνική «gourmet συλλογή»

Λάδι, μέλι, σταφίδα και τσάι. Αυτά τα τέσσερα βασικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδας, που αποτ ...

Τα είπαν Σόιμπλε – Λαγκάρντ στο Νταβός για Ελλάδα
 • 21 Ιαν. 2017
 • 12:55 µµ

Τα είπαν Σόιμπλε – Λαγκάρντ στο Νταβός για Ελλάδα

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτεί η δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να «παραμείνει μ ...

Ανάμικτες απόψεις από διεθνείς κολοσσούς για εξαγγελίες Τραμπ
 • 21 Ιαν. 2017
 • 12:24 µµ

Ανάμικτες απόψεις από διεθνείς κολοσσούς για εξαγγελίες Τραμπ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι επικεφαλής εταιρειών που βρίσκονται στο Νταβός μπροστά στις εξαγγελίες το ...

ΗΠΑ: Πρόστιμο 50 εκατ. δολ. στη Societe Generale
 • 21 Ιαν. 2017
 • 11:27 πμ

ΗΠΑ: Πρόστιμο 50 εκατ. δολ. στη Societe Generale

Σε συμβιβασμό 50 εκατ. δολαρίων κατέληξε η Societe Generale με τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές σχε ...