SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Τουρισμός - Εστίαση

Αγροτουρισμός: Εναλλακτικός αλλά χαμηλά στις προτιμήσεις το καλοκαίρι

Η κυπριακή ύπαιθρος έχει πολλά να προσφέρει αλλά με τις αναγκαίες δράσεις και αναβαθμίσεις
 • 17 Ιούλ. 2017
 • 10:45 πμ

Μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν και των πλημμυρισμένων από τουρίστες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στις παραλιακές περιοχές, εναλλακτική επιλογή αποτελούν τα καταλύματα σε ορεινές περιοχές. Χωριά με υποδομές όπως η Λόφου, το Άρσος, η Βάσα Κοιλανίου, η Φασούλ, η Ανώγυρα, η Κακοπετριά, η Κυπερούντα, ο Καλοπαναγιώτης, το Όμοδος, το Βουνί κ.α. έχουν διαθέσιμες κλίνες τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο (πλην των ημερών του Δεκαπενταύγουστου), καλώντας όσους δεν διευθέτησαν ακόμα τις διακοπές τους, να τα επισκεφθούν.

Διαβάστε ακόμα:  ΕΚΤ: Χρήζουν βελτίωσης τα εργαλεία στη “μάχη” κατά NPLs

RELATED ARTICLES

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews εκπρόσωπος της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, οι περιοχές αυτές δεν βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση των τουριστών (Κυπρίων και ξένων) τους δύο αυτούς μήνες του καλοκαιριού, λόγω και την απόστασης τους από τις παραλίες. Ωστόσο, μπορούν να προφέρουν εναλλακτικές, ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές, με διάφορες δραστηριότητες όπως περπάτημα ή ποδηλασία σε μονοπάτια της φύσης, επισκέψεις σε διάφορα αξιοθέατα και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού, πιο δημοφιλή το καλοκαίρι είναι τα καταλύματα  που βρίσκονται κοντά στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, λόγω της εύκολης πρόσβασης που προσφέρουν στη θάλασσα.  Ειδικότερα, στην Πάφο, αυτή την περίοδο δημοφιλέστερα είναι τα χωριά κοντά στον Ακάμα όπως και άλλες κοινότητες όπως Καλλέπεια, Τσάδα, Γουδί, Καθηκας κτλ. 

Διαβάστε ακόμα: Απόθεμα 309.000 κατοικήσιμων σπιτιών

 

Μικρότερη ζήτηση, αυτή την περίοδο έχουν οι πιο απομακρυσμένες περιοχές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές για διαμονή σε μικρά καταλύματα ή ξενοδοχεία στην ύπαιθρο, ξεκινούν από 45 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και πέραν των 150 ευρώ, αναλόγως και της εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας.   

Βελτίωση μετ’ εμποδίων για αγροτουρισμό
Την ίδια ώρα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί σε φορείς του τουρισμού η καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της προσπάθειας αναβάθμισης και προώθησης των διαφόρων περιοχών της κυπριακής υπαίθρου. Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο και με διάφορες πτυχές, ανέφεραν στο InBusinessNews άνθρωποι που έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα θέματα, τονίζοντας πως αν και έχουν γίνει βήματα προόδου, εντούτοις χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν. 
Η κυπριακή ύπαιθρος έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα του τουρισμού, ωστόσο απαιτούνται οι αναγκαίες δράσεις και επενδύσεις για αναβάθμιση υποδομών και τουριστικών μονάδων. Χρειάζεται η χάραξη στρατηγικής, η δυνατότητα προφοράς από την Κύπρο εναλλακτικού τουρισμού (γαστρονομικού, αθλητικού, ιατρικού κ.α.). Απαιτείται η άντληση και αποφασιστική διάθεση κονδυλίων για συνολική βελτίωση των κοινοτήτων της υπαίθρου. Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζεται εξάλλου κατά καιρούς από διάφορους φορείς, θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της εποχικότητας. Αλλά, κυρίως χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για προώθηση και διαφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό. 
Όλα αυτά αποτελούν βασικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει γενικότερα ο τουρισμός στον τόπο μας, εξ ού κι απαιτείται τάχιστα η προώθηση της λεγόμενης εθνικής στρατηγικής τουρισμού. Μια στρατηγική, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ημιτελής, μιας και η βάση της, η δημιουργία δηλαδή Υφυπουργείου Τουρισμού, εκκρεμεί ακόμα ενώπιον της Βουλής. Την ώρα που όλοι οι εμπλεκόμενοι κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στον τουρισμό, από τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Οι Ισραηλινοί ξοδεύουν τα περισσότερα στην Κύπρο

 • 17 Ιούλ. 2017
 • 10:45 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:42 µµ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση

Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά οι ανησ ...

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:03 µµ

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks

Ένα γλυκό και παράλληλα αλμυρό μίγμα που θα ικανοποιήσει κάθε γλυκό δόντι λανσάρουν τα Starbucks και ...

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:39 µµ

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Με βάση την επεξεργασία από το Sete Intelligence, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας ...

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:05 µµ

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft

Η σταθερή πορεία της Silicon Valley προς τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τ ...