SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Εμπόριο

Sponsored by

Ο νέος χάρτης του Λιανικού Εμπορίου

Χωρίς σταματημό οι αλλαγές που συντελούνται στον τομέα των υπεραγορών
 • 15 Ιούλ. 2017
 • 08:14 πμ

Η άνοδος στον συνολικό τζίρο του λιανικού εμπορίου, οι αυξημένες επισκέψεις στα σημεία πώλησης, αλλά με μικρότερο καλάθι, η μείωση της πιστότητας εκ μέρους των καταναλωτών, τα ψώνια από διαφορετικές υπεραγορές και discounters κάθε φορά, οι αλλαγές μεγεθών και φιλοσοφίας σε φούρνους και περίπτερα. Όλα αυτά, κυρίως, αποτελούν τις νέες τάσεις στο λιανεμπόριο, συν τα παρελκόμενα, που είτε γεννιούνται μέσα από αυτές είτε έρχονται μαζί με τις εξελίξεις, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό το μέλλον σειράς άλλων κλάδων αλλά και της ίδιας της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Οι φτηνότερες από τις μικρές υπεραγορές

RELATED ARTICLES

Από το 2013 οι αλλαγές που συντελούνται στον τομέα των υπεραγορών δεν έχουν σταματημό. Από την άνοδο στην πτώση κι από την πτώση πίσω και πάλι στην άνοδο. Από το 2013 έως το 2015 έκλεισαν 28 υπεραγορές Ορφανίδη, 15 Σαρρή και 10 ΕΣΕΛ. Από τότε έχουν εδραιωθεί οι ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Lidl και Carrefour - σήμερα Σκλαβενίτης. Από κοντά και οι Παπαντωνίου, Αθηαινίτης, METRO, αλλά και οι αλυσίδες Mas, Smart και Plus. Την ίδια ώρα μπορεί το ποσοστό των discounters να παραμένει μικρό, σε αντίθεση με το τι ανέμεναν οι περισσότεροι μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο, έχουν εδραιωθεί κι αυτοί στην αγορά, αποκτώντας τα δικά τους μερίδια. Κι αυτό γιατί οι καταναλωτές μπορεί να παραμένουν πιστοί στις μεγάλες υπεραγορές, όμως επισκέπτονται συχνότερα και τους discounters για ορισμένα από τα ψώνια τους και δη για τις προσφορές. 

Η νέα τάση δείχνει, επίσης, μετατροπή ορισμένων convenience stores, αλλά και hypermarkets, σε υπεραγορές, ενώ ο άλλοτε μεγάλος αριθμός περιπτέρων μειώθηκε αισθητά και θα πέσει κι άλλο, στο πλαίσιο της γενικότερης διόρθωσης που ζει η αγορά.  Ακόμα, άλλο χαρακτηριστικό της εποχής είναι ότι οι φούρνοι τείνουν να μετεξελίσσονται, σε μια προσπάθεια να επικρατήσουν στον έντονο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, ψάχνουν για νέες κατηγορίες προϊόντων και εντάσσουν καινούργιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι φούρνοι Ζορπάς έχουν εμπλουτίσει τις υπηρεσίες τους με παροχή καφέ και μεγαλύτερη ποικιλία φαγητού. Το ίδιο και οι φούρνοι Παπαντωνίου, που κυριαρχούν στην επαρχία Πάφου, έχουν ξεκινήσει τις υπηρεσίες φαγητού και προχωρούν με στοχευμένα βήματα επέκτασης και προς την επαρχία Λεμεσού. Παράλληλα προκύπτουν νέα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένα προϊόντα και κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα Foodsaver. Την ίδια ώρα νέα concepts εμπλουτίζουν το λιανεμπόριο, όπως η μετατροπή εταιρειών σε franchise - κάτι στο οποίο προχωρεί ο όμιλος MAS -ή η είσοδος wholesalers υπεραγορών, όπως η ελληνική Metro Cash & Carry, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2018 στη Λεμεσό.

Και μέσα σε όλον αυτό τον κυκεώνα των εξελίξεων, αξιοπιστία και γρήγορη εξυπηρέτηση στηρίζονται, πλέον, σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα της τεχνολογίας. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν το δεδομένο αυτό, εξού και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια, ώστε να έχουν τη σωστή τεχνολογική υποστήριξη, να μπορούν να διαχειρίζονται τους αμέτρητους κωδικούς προϊόντων, τα αποθέματά τους, ακόμα και την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών τους.

Διαβάστε επίσης: Ασυμβίβαστο και για τον Διοικητή της ΚΤ

 • 15 Ιούλ. 2017
 • 08:14 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:42 µµ

Διχασμένοι οι επενδυτές για την επικείμενη ελληνική έκδοση

Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά οι ανησ ...

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 13:03 µµ

Νέο ρόφημα με… popcorn στα Starbucks

Ένα γλυκό και παράλληλα αλμυρό μίγμα που θα ικανοποιήσει κάθε γλυκό δόντι λανσάρουν τα Starbucks και ...

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:39 µµ

Θεαματική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Με βάση την επεξεργασία από το Sete Intelligence, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας ...

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft
 • 22 Ιούλ. 2017
 • 12:05 µµ

Διαδρομές με αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα προσφέρει η Lyft

Η σταθερή πορεία της Silicon Valley προς τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τ ...