SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Εμπόριο

Sponsored by

Μας …“ψήνουν” τη τσιπούρα στα χείλη οι Τούρκοι

Ανησυχίες θαλασσοκαλλιεργητών λόγω της μείωσης των τιμών στη Μέση Ανατολή
 • 20 Μαρ. 2017
 • 08:30 πμ

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι θαλασσοκαλλιεργητές για την πτωτική πορεία των τιμών της τσιπούρας και του λαβρακιού, στις αγορές, στις οποίες εξάγει η Κύπρος. 

Η αξιοσημείωτο πτώση των τιμών, η οποία καταγράφεται ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στις ευρωπαϊκές αγορές, εξ αιτίας της μαζικής παραγωγής από τις ανταγωνιστικές Τουρκία και Ελλάδα, επηρεάζει ήδη δυσμενώς τις κυπριακές εξαγωγές των συγκεκριμένων ειδών και απειλεί να μεγεθύνει το πρόβλημα μετά το β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. «Αν επιμείνουν οι Τούρκοι σε αυτές τις χαμηλές τιμές θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο InBusinessNews o Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών κύπρου (ΠΑΣΥΘΑ), Αντώνης Κιμωνίδης, επισημαίνοντας πως εξ’ αιτίας της κατάστασης αυτής, μέχρι στιγμής η Κύπρος κατέγραψε περίπου 1000 – 1200 τόνους απούλητων ψαριών. 

RELATED ARTICLES

«Μέχρι στιγμής μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, όμως πιστεύω πως το β’ εξάμηνο του 2016 η κατάσταση θα χειροτερέψει, ειδικά για τις κυπριακές εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές, καθώς στις αγορές που δραστηριοποιείται η χώρα μας, θα μπουν μεγάλες ποσότητες κυρίως τούρκικων ψαριών», συμπλήρωσε ο κ. Κιμωνίδης.

Το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να διαφανεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 60% - %65 της κυπριακής παραγωγής τσιπούρας και λαυρακιού εξάγεται κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Κουβέιτ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και σε μικρότερο ποσοστό ο Λίβανος. Πρόκειται για χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται έντονα στον ίδιο τομέα και η Τουρκία, η οποία αφενός λόγω της υποτίμησης του νομίσματός της και αφετέρου λόγω της στήριξης που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα λάμβανε μέσω επιδοτήσεων από την τουρκική κυβέρνηση, μπορεί να παράξει μεγαλύτερο αριθμό ψαριών και σε χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να κερδίζει έδαφος. «Ο έμπορος από τη Μέση Ανατολή μπορεί να εξασφαλίσει το τουρκικό προϊόν σε χαμηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα τα δικά μας να μένουν αδιάθετα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιμωνίδης, περιγράφοντας το πρόβλημα.

Στον αντίποδα, το γεγονός ότι η χώρα μας πρέπει να περιλάβει στο συνολικό κόστος και τα μεταφορικά έξοδα, λόγω του προβλήματος συνδεσιμότητας, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

Πάντως, ο κ. Κιμωνίδης ανέφερε ότι οι Τούρκοι υδατοκαλλιεργητές παράγουν μεν περισσότερα και φθηνότερα ψάρια, ωστόσο το προϊόν τους είναι πολύ κατώτερης ποιότητας. «Τα εργατικά τους πολύ πιο χαμηλά από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι συνθήκες εκτροφής πολύ διαφορετικές. Αντίθετα, εμείς ακλουθούμε τα πρωτόκολλα και τους κανόνες της ΕΕ, κάτι που δεν κάνουν οι Τούρκοι στις μαζικές τους παραγωγές», πρόσθεσε ο κ. Κιμωνίδης.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή υδατοκαλλιέργεια αποτελεί μια δραστηριότητα με κύκλο εργασιών τα €40 εκατομμύρια ετησίως. Εξ αυτών, τα €25 εκατομμύρια προέρχονται από τις εξαγωγές. Ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί πέραν των 350 εργαζομένων. 

Τα ψάρια των ιχθυοτροφιών είναι το τρίτο πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν σε αξία όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, μετά τις πατάτες και τα εσπεριδοειδή. 

 • 20 Μαρ. 2017
 • 08:30 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών έκλεισε το ΧΑΚ
 • 24 Απρ. 2017
 • 19:30 µµ

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών έκλεισε το ΧΑΚ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών ανήλθε την Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, α ...

Ήρθε η “έξυπνη” βαλίτσα που κινείται ...μόνη της
 • 24 Απρ. 2017
 • 19:24 µµ

Ήρθε η “έξυπνη” βαλίτσα που κινείται ...μόνη της

Η βαλίτσα που αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον κόσμο των αποσκευών, είναι γεγονός. Ο λόγος γι ...

Η Apple υπόσχεται “πράσινα” iPhone στο άμεσο μέλλον
 • 24 Απρ. 2017
 • 19:15 µµ

Η Apple υπόσχεται “πράσινα” iPhone στο άμεσο μέλλον

Στην Έκθεση Περιβαλλοντικής Ευθύνης της, η Apple ανακοίνωσε τα σχέδιά της να γίνει πιο «πράσινη» – λ ...

Facebook: Θα λειτουργεί και ως backup για όσους ξεχνούν κωδικούς άλλων υπηρεσιων
 • 24 Απρ. 2017
 • 18:54 µµ

Facebook: Θα λειτουργεί και ως backup για όσους ξεχνούν κωδικούς άλλων υπηρεσιων

Προς το παρόν, οι κωδικοί πρόσβασης είναι για όλους απαραίτητοι. Εάν τους ξεχάσετε, η διαδικασία για ...