SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

KPMG: Ώθηση στον τομέα ακινήτων το 2017

Έκθεση του συμβουλευτικού Οίκου για την εικόνα της αγοράς ακινήτων
 • 06 Μαρ. 2017
 • 07:44 πμ

Βελτιώνεται σταδιακά η αγορά ακινήτων, μετά τη μεγάλη κρίση που έπληξε τον τόπο μας το 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG, όπως αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση του συμβουλευτικού οίκου για την αγορά ακινήτων, τα έργα μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζονται στην Κύπρο για την τρέχουσα χρονιά, θα δώσουν ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο συμβουλευτικός οίκος, το 2017 αναμένεται να είναι μια ακόμη χρονιά με προκλήσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τον τομέα των ακινήτων και θα καταδείξει κατά πόσον η διαδικασία σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης θα ενισχυθεί ή όχι. Παρ 'όλα αυτά, προστίθεται, η επικείμενη κατασκευή νέων έργων αναμένεται να στηρίξει τον τομέα και τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας.

RELATED ARTICLES

Η KPMG επισημαίνει ότι για την τρέχουσα χρονιά προγραμματίζεται να ξεκινήσουν έργα μεγάλης κλίμακας για κατοικίες, εμπορικές και ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και μαρίνες. Ως αποτέλεσμα των κινήτρων που προσφέρονται από την κυπριακή Κυβέρνηση,  υπάρχουν μέχρι στιγμής 30 αιτήσεις για επεκτάσεις και ανακαινίσεις ξενοδοχείων.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν έξι αιτήσεις χορήγησης άδειας για κατασκευή νέων ξενοδοχείων στην Πάφο, τη Λεμεσό και την ελεύθερη Αμμόχωστο. Εκτιμάται επίσης πως τα τελευταία χρόνια έχει δαπανηθεί πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για ανακαινίσεις ή αναβαθμίσεις ξενοδοχείων. 

Βελτιώθηκε ο τομέας το 2016
Όπως καταδεικνύει η έκθεση της KPMG, το 2016 καταγράφηκε βελτιωμένη εικόνα τόσο στον αριθμό οικοδομικών αδειών και πωλητήριων εγγράφων, όσο και γενικότερα στις τιμές πώλησης και ενοικίασης οικιών, διαμερισμάτων, εμπορικών ακινήτων και χώρων στέγασης γραφείων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα καταγράφηκε στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού, με την Λευκωσία και Πάφο να ακολουθούν, ενώ μικρότερη είναι η ζήτηση για την ελεύθερη Αμμόχωστο. 
Αναλυτικότερα, βάσει και των όσων αναφέρονται στην έκθεση του Συμβουλευτικού Οίκου, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες, με βασικό κριτήριο τη ζήτηση. Από τη μια τα μεγάλα αστικά κέντρα της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας, τα οποία υποστηρίζονται κυρίως από την τοπική ζήτηση και από την άλλη η Πάφος και η Αμμόχωστος, περιοχές για τις οποίες επιδεικνύεται ενδιαφέρον περισσότερο από ξένους. 
Εξάλλου, το τρίτο τρίμηνο του 2016 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 12% στον δείκτη κατασκευαστικών εργασιών, αύξηση η οποία παρατηρείται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση στον κλάδο. 

Οικοδομικές άδειες
Στο σύνολο τους οι οικοδομικές άδειες ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 στις 4.900, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
 
Συγκεκριμένα, οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι άδειες για μη οικιστικά κτίρια παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, οι πολεοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 7,3%, ενώ αύξηση της τάξης του 11,1% και 19,2% κατέγραψαν οι άδειες για διαχωρισμό οικοπέδων και κατασκευή δρόμων. 

Ακρίβυναν τα ακίνητα σε Λεμεσό και Λευκωσία
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων (44,2%) παρουσίασε η Λεμεσός, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αύξηση στις τιμές παρατηρήθηκε και στη Λευκωσία σημειώνονται άνοδο κατά 11%. Στον αντίποδα, η Αμμόχωστος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην αξία των ακινήτων – της τάξης του -14,8%- μεταξύ του 2015 και του 2016. Πτώση της αξία των ακινήτων παρατηρήθηκε σε Λάρνακα και Πάφο με τις τιμές να μειώνονται κατά 7,6% και 3,7% αντίστοιχα. 

Τα πωλητήρια έγγραφα
Σε ό,τι αφορά τα πωλητήρια έγγραφα, ο συσσωρευμένος όγκο συναλλαγών το 2015, κατέγραψε μείωση 77% σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2007 που η οικονομία και ιδιαίτερα ο τομέας των ακινήτων άκμαζε. Όπως προκύπτει, το 2016 παρατηρήθηκε μια σχετική βελτίωση του αριθμού πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο το 2016 και το 2015. Το 2016, ο όγκος των πωλητηρίων εγγράφων ανήλθε σε 7.063, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 43% σε σύγκριση με το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, η Λεμεσός είχε τον υψηλότερο αριθμό συναλλαγών στην Κύπρο το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 35,3% (2.496) του συνόλου των συναλλαγών. Ακολουθούν Πάφος, Λάρνακα και Λευκωσία σε ποσοστά 24,6%, 19,3% και 14,6% αντίστοιχα. Η Αμμόχωστος κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό αύξησης στον αριθμό πωλητηρίων εγγράφων, της τάξης του 6,2% που μεταφράζεται σε 436 συναλλαγές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο το 2016, ποσοστό 25,67% (1.813) αφορούν πωλήσεις σε ξένους αγοραστές. Σε σχέση με το 2015 τα πωλητήρια έγγραφα σε ξένους αγοραστές καταγράφουν αύξηση 34,44% το 2016, κάτι το οποίο αποδίδεται στην προσέλκυση ξένων μέσω του σχεδίου πολιτογράφησης ξένων επενδυτών που εφάρμοσε η κυπριακή Δημοκρατία. 

Σημειώνεται ότι μεγαλύτερο ποσοστό των πωλητηρίων εγγράφων σε ξένους αγοραστές για το 2016 αφορά ακίνητα στην Πάφο (8,88% του συνόλου των πράξεων) ακολουθεί η Λεμεσός με 8,65%, η Λάρνακα με 4,74%, η Λευκωσία με 1,85% και, τέλος, την Αμμόχωστος με με 1,54%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των ξένων εστιάζεται κυρίως στην αγορά κατοικιών, οι οποίες έχουν ανεγερθεί σε μικρή απόσταση από την παραλία.

 • 06 Μαρ. 2017
 • 07:44 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όχι» ΥΠΟΙΚ σε τέλη προς Δήμος λόγω Αεροδρομίου Λάρνακας
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:49 µµ

«Όχι» ΥΠΟΙΚ σε τέλη προς Δήμος λόγω Αεροδρομίου Λάρνακας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αφού άκουσε τα αιτήματα των τοπικών αρχών που επηρεάζονται ...

Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:39 µµ

Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων

Με 42 ψήφους υπέρ και 2 αποχές (ΕΛΑΜ) ψηφίστηκε ο νόμος που παρέχει τη δυνατότητα στους Δανειστικούς ...

Fitch: Το 7ετές ομόλογο μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:21 µµ

Fitch: Το 7ετές ομόλογο μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης

Η έκδοση από την Κύπρο επταετούς ομολόγου ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ μειώνει τους κινδύνους αναχρημ ...

«Πράσινο» Ολομέλειας στο ν/σ για σωματεία και λέσχες
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:11 µµ

«Πράσινο» Ολομέλειας στο ν/σ για σωματεία και λέσχες

Εν μέσω μιας θυελλώδους συνεδρίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, το νομ ...