SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

ΚΙΜΩΝ: Τα λεφτά του πίσω διεκδικεί ο Ρώσος επενδυτής

Δυσοίωνες οι προοπτικές για την επένδυση στις Φοινικούδες – Οριστικό ξεκαθάρισμα από βδομάδας
 • 21 Απρ. 2017
 • 16:00 µµ

Στον αέρα, με δυσοίωνες μάλιστα προοπτικές, εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγαλεπήβολη επένδυση «Κίμων» στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, καθώς πέντε και πλέον μήνες μετά τη ρήξη μεταξύ της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας Lanomex Development Ltd και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για αλλαγή των δεδομένων.

RELATED ARTICLES

Αντίθετα, ο Ρώσος επενδυτής, Νικολάι Ποταπένκο, έχει καταχωρήσει δύο αγωγές εναντίον του Δήμου Λάρνακας, αξιώνοντας την επιστροφή της προκαταβολής ύψους €1,5 εκατ που είχε καταβάλει, κατά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς του δημοτικού τεμαχίου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Αξιώνει επίσης την καταβολή τόκων εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας (3,5%) από την ημέρα καταβολής των χρημάτων, καθώς επίσης και αποζημιώσεις με αιτιολογικό την προσβολή της αξιοπιστίας του από ενέργειες του Δήμου. 

Το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμφωνία αγοραπωλησίας του εν λόγω τεμαχίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του νέου Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα και της πλευράς του κ. Ποταπένκο. Όπως είχε, εξάλλου, δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Βύρας, θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να μην ακυρωθεί η συμφωνία. Στον αντίποδα, από την πλευρά του Ρώσου επενδυτή τηρείται σιγή ιχθύος. Ο νομικός σύμβουλος του Νικολάι Ποταπένκο, Ανδρέας Ζαχαρίου, αρκέστηκε να δηλώσει στο InBusinessNews ότι ο πελάτης του αναμένει να ακούσει τις θέσεις της πλευράς του Δήμου Λάρνακας. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της οριστικής ρήξης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος επενδυτής παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος με τα όσα έγιναν από πλευράς του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειώνεται πως ένα τέτοιο σενάριο θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Δήμο Λάρνακας, καθώς το 1,5 εκατομμύριο της προκαταβολής που έλαβε από τον Νικολάι Ποταπένκο το περασμένο φθινόπωρο, δαπανήθηκε για την κατασκευή της πρώτης φάσης του νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου Τερσεφάνου. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Δήμος με την εταιρεία Lanomex Development Ltd το Σεπτέμβριο 2015 προνοούσε την πώληση του Δημοτικού τεμαχίου στη Λεωφόρο Αθηνών που συνορεύει με μεγάλα τεμάχια ιδιοκτησίας της εταιρείας, έτσι ώστε να ανεγερθεί μεταξύ άλλων πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο, εστιατόρια και οικιστικές μονάδες. Η συμφωνία προνοούσε την καταβολή 1,5 εκ. με την υπογραφή της, όπως και έγινε, και την καταβολή 1 εκ. την 1η/11/2016 μαζί με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Η καταβολή του 1 εκ. το Νοέμβριο του 2016 δεν έγινε αλλά ούτε και εκδόθηκε Πολεοδομική άδεια γιατί η εταιρεία δεν υπέβαλε την απαιτούμενη αίτηση για Πολεοδομική Άδεια. Ο κ. Ποταπένκο είχε ζητήσει τρίμηνη παράταση για καταβολή της επόμενης δόσης, επικαλούμενος διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα προχώρησε στην ακύρωση της συμφωνίας. 

 • 21 Απρ. 2017
 • 16:00 µµ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όχι» ΥΠΟΙΚ σε τέλη προς Δήμος λόγω Αεροδρομίου Λάρνακας
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:49 µµ

«Όχι» ΥΠΟΙΚ σε τέλη προς Δήμος λόγω Αεροδρομίου Λάρνακας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αφού άκουσε τα αιτήματα των τοπικών αρχών που επηρεάζονται ...

Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:39 µµ

Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων

Με 42 ψήφους υπέρ και 2 αποχές (ΕΛΑΜ) ψηφίστηκε ο νόμος που παρέχει τη δυνατότητα στους Δανειστικούς ...

Fitch: Το 7ετές ομόλογο μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:21 µµ

Fitch: Το 7ετές ομόλογο μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης

Η έκδοση από την Κύπρο επταετούς ομολόγου ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ μειώνει τους κινδύνους αναχρημ ...

«Πράσινο» Ολομέλειας στο ν/σ για σωματεία και λέσχες
 • 23 Ιούν. 2017
 • 19:11 µµ

«Πράσινο» Ολομέλειας στο ν/σ για σωματεία και λέσχες

Εν μέσω μιας θυελλώδους συνεδρίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, το νομ ...