SEARCH POWERED BY
Είσοδος στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

KTHMA KEO

Στους αμπελώνες του κτήματος καλλιεργούνται γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών
 • 21 Απρ. 2017
 • 09:00 πμ

Στην είσοδο του χωριού Μαλλιά, στο κέντρο των Κρασοχωριών στη Λεμεσό, βρίσκεται το οινοποιείο της εταιρείας ΚΕΟ. Το ιστορικό οινοποιείο της Μαλλιάς, δημιούργημα του 1927 και με ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης περίπου 50 εκταρίων, έχει αναπαλαιωθεί και εξοπλιστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις οινοποίησης.

Η προσπάθεια, που ξεκίνησε και συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1990, αποτελεί ένα μεγάλο έργο που αντιπροσωπεύει τόσο τη μακρόχρονη κυπριακή παράδοση στο καλό κρασί όσο και την εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων στην καλλιέργεια, έρευνα και παραγωγή. Οι παραδοσιακές μέθοδοι οινοποίησης προσαρμόστηκαν στη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ οι αμπελώνες φυτεύτηκαν με τις συστοιχίες των αμπελιών διαμορφωμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν την πιο μοντέρνα καλλιεργητική φροντίδα, με σκοπό να αναβιώσουν στον αμπελώνα αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Μαραθεύτικο, που αναβίωσε ξεκινώντας από τους αμπελώνες στη Μαλλιά και είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους οίνους της εταιρείας με την επωνυμία HERITAGE. Σήμερα, στους αμπελώνες του κτήματος καλλιεργούνται γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών, όπως Μαραθεύτικο, Σπούρτικο, Μωροκανέλλα, Γιαννούδι, Ξυνιστέρι, Όφθαλμο, Altesse, καθώς και επιλεγμένες διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Λευκάδα και Merlot.  

Η συλλογή ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ αποτελείται από τέσσερεις τοπικούς οίνους: το ερυθρό (Cabernet Sauvignon - Λευκάδα), το λευκό (Chardonnay - Xynisteri), το ροζέ (Cabernet Sauvignon - Sauvignon Blanc) και το ερυθρό (Shiraz-Merlot).  
Μια νέα οικογένεια κρασιών, που υπογράφει με πολλή αγάπη και μεράκι το οινοποιείο Μαλλιάς, αποτελούν τα πιο πρόσφατα δημιουργήματα του οινοποιείου. 

Το Γιαννούδι είναι ένα μοναδικό ερυθρό κρασί, που γεννήθηκε από σταφύλια της γηγενούς αυτής ποικιλίας στα αμπέλια του κτήματος και η εσοδεία 2014 έδωσε 888 φιάλες μόνο. 

Το Altesse είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό λευκό κρασί, από την ομώνυμη κυπριακή ποικιλία, η οποία επίσης αναβίωσε στα αμπέλια του κτήματος. Η εσοδεία 2015 έδωσε 730 φιάλες, ενώ και τα δύο αυτά κρασιά διατίθενται μόνο σε κάβες και επιλεγμένα εστιατόρια. 

Σήμερα, ολόκληρη η γκάμα των κρασιών που φέρουν την υπογραφή της ΚΕΟ, παράγεται στο οινοποιείο της Μαλλιάς. Η ανώτερη ποιότητα των κρασιών του οινοποιείου αναγνωρίζεται κάθε χρόνο, με βραβεύσεις και μετάλλια σε διαγωνισμούς τόσο σε τοπικό επίπεδο (Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου) όσο και διεθνώς (International Wines & Spirits Competition, Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, Lyon International Wine Competition, La Selection - Switzerland, κτλ.).

Οι βραβεύσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της σωστής δουλειάς που γίνεται στο ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά ενός καλού κρασιού βασίζονται στην άρτια οινοποίησή του, αλλά και στη σωστή διαχείριση του αμπελώνα. 

ΓΙΑΝΝΟΥΔΙ 2014
ΠΟΙΚΙΛIΑ: Γιαννούδι 100%
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Γραμμικός αμπελώνας σε υψόμετρο 700 μ.
ΜΎΤΗ: Αρώματα κανέλας, βανίλιας, καραμέλας, μούρων, δαμάσκηνου, ξύλου και καπνού.
ΣΤΌΜΑ: Ώριμο κεράσι, γλυκά μπαχαρικά, αρμονική γεύση με μαλακές τανίνες, στρογγυλή οξύτητα και διάρκεια. 
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 20ο - 24° C σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές. Το χρώμα του κρασιού πριν από την παλαίωση είναι βυσσινί με μπλε ανταύγειες, μοναδικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και εξελίσσεται περαιτέρω στη φιάλη στην κάβα του οινοποιείου.
ΑΛΚΟΟΛΙΚΌΣ ΒΑΘΜΟΣ: 12% vol

ALTESSE 2015
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Altesse 100%
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Γραμμικός αμπελώνας σε υψόμετρο 700 μ.
ΜΎΤΗ: Αρώματα φρούτων και λουλουδιών με επικρατέστερα αυτά των εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων (λάιμ, ανανάς, πεπόνι και lychees).
ΣΤΌΜΑ: Γεμάτο με τροπικό φρουτώδες χαρακτήρα και ισορροπημένη γεύση με διάρκεια στην επίγευση. 
ΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ: Σε χαμηλές θερμοκρασίες με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία. 
ΑΛΚΟΟΛΙΚΌΣ ΒΑΘΜΟΣ: 13,5% vol

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΟΝΟΜΑ:
ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ   ΧΩΡΙO: ΜΑΛΛΙA
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1927
ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ: 50 ΕΚΤΆΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΏΝ: 20
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: ΔΕΥΤΈΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 9 Π.Μ - 2 Μ.Μ.   
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 25942131

 • 21 Απρ. 2017
 • 09:00 πμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «αγκάθια» στη Σύνοδο των G7
 • 27 Μαίου 2017
 • 14:29 µµ

Τα «αγκάθια» στη Σύνοδο των G7

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των κρατών-μελών της G7 θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζου ...

Γεν. Λογιστήριο: Μακροχρόνια καταγραφή του κόστους των κοινωνικών παροχών
 • 27 Μαίου 2017
 • 14:07 µµ

Γεν. Λογιστήριο: Μακροχρόνια καταγραφή του κόστους των κοινωνικών παροχών

Στον υπολογισμό των κοινωνικών παροχών σε μακροχρόνια βάση προτίθεται να προχωρήσει το Γενικό Λογιστ ...

Τα συμφέροντα που καθυστερούν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα
 • 27 Μαίου 2017
 • 13:35 µµ

Τα συμφέροντα που καθυστερούν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η καθυστέρ ...

Στη Ρωσία ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της επίθεσης χάκερ
 • 27 Μαίου 2017
 • 13:05 µµ

Στη Ρωσία ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της επίθεσης χάκερ

Η ρωσική υπηρεσία ταχυδρομείων φαίνεται ότι είναι ανάμεσα στους φορείς που επλήγησαν από την πρόσφατ ...