Δέκα συν ένα μεγάλα έργα μέχρι το τέλος του 2017

Η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Αρχιγραμματείας, η επέκταση του κτηρίου της Βουλής, η αναβάθμιση συστημάτων ελέγχου φωτοελεγχομένων κόμβων και διαβάσεων πεζών/ποδηλάτων στη Λευκωσία, καθώς και η διεύρυνση της Λεωφόρου Μακαρίου στον Ύψωνα είναι μόνο μερικά από τα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το συνολικό κόστος των εν λόγω έργων ανέρχεται στα €32,5 εκατ., εκ των οποίων τα έργα €19,9 εκατ. δεν περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το InBusinessNews από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το κόστος της ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου της Αρχιγραμματείας ανέρχεται στα €5,4 εκατ.
 
Παράλληλα, εντός του 2017 αναμένεται η προκήρυξη του έργου ύψους €5,6 εκατ. που αφορά στην επιδιόρθωση, στατική αναβάθμιση και ανακαίνιση της διατηρητέας οικοδομής του οικογενειακού δικαστηρίου και δικαστηρίου εργατικών διαφορών με τη μέθοδο μελέτης/κατασκευής/12ετούς συντήρησης.
 
Ένα από τα σημαντικά έργα που υπολογίζεται να προκηρυχθούν φέτος είναι η ενεργειακή απόδοση των κυβερνητικών κτηρίων της Πάφου ύψους €4,7 εκατ., όπως επίσης και η πρώτη φάση για την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου φωτοελεγχομένων κόμβων και διαβάσεων πεζών/ποδηλάτων στη Λευκωσία ύψους €3,6 εκατ.
 
Έργα μέχρι και στην Αθήνα
Μετά τη δημοσίευση για την απαλλοτρίωση θα ακολουθήσει η προκήρυξη του νέου δρόμου προσπέλασης προς Μένοικο με συνολικό κόστος €3,5 εκατ., ενώ φέτος αναμένεται και η προκήρυξη του έργου για τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Λεμεσού ύψους €3 εκατ.
 
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων αναμένεται να προκηρύξει έργο και εκτός συνόρων, το οποίο αφορά στην αποκατάσταση του κτηρίου Κορωναίου στην Αθήνα συνολικού κόστους €2,5 εκατ.
 
Παράλληλα, όπως ανέφερε στο InBusinessNews η διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούππα, εντός της χρονιάς εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί η κατασκευή τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι ύψους €1,8 εκατ., όπως επίσης η διεύρυνση και βελτίωση της Λεωφόρου Μακαρίου στον Ύψωνα ύψους €1,5 εκατ.
 
Επαναπροκήρυξη αναμένεται για το έργο ύψους €0,6 εκατ. που αφορά στη δυτική επέκταση του κτηρίου της Βουλής, το οποίο είχε προκηρυχθεί στις 15 Νοεμβρίου 2016, χωρίς, ωστόσο, να υποβληθούν προσφορές, ενώ για φέτος υπολογίζεται η προκήρυξη για τη βελτίωση της Λεωφόρου Χρ. Κράνου στη Γερμασόγεια και η κατασκευή κυκλικού κόμβου, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στο €0,3 εκατ. 

Όσα έγιναν πράξη
Έργα €33,17 εκατ., από τα οποία τα €22,37 εκατ. δεν αφορούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν συμπληρωθεί από το 2015 και μετά.
 
Στο €1,6 εκατ. ανέρχεται το κόστος για την ανέγερση της πτέρυγας 3 στις Κεντρικές Φυλακές και στο €0,1 εκατ. για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής κατοικίας αρ.36 για τη στέγαση της Σχολής Δεσμοφυλάκων.
 
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι ασφαλτικές επαλείψεις του κύριου οδικού δικτύου στην επαρχία Λευκωσίας, με το κόστος να ανέρχεται στα €3,5 εκατ., όπως επίσης και η περιοδική συντήρηση αυτοκινητόδρομων και δρόμων εντός δημοτικών ορίων και επαρχίας Λεμεσού συνολικού κόστους €2,6 εκατ.
 
Στα συμπληρωμένα έργα περιλαμβάνονται τόσο τα βελτιωτικά έργα επί της Λεωφόρου Νησί στην Αγία Νάπα, με αναβάθμιση του ποδηλατοδρόμου, ύψους €0,3 εκατ., καθώς και η κατασκευή οχετών σε τμήμα του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού παρά το γεφύρι Αλυκού ύψους €0,9 εκατ.
 
Το έργο για τη δημιουργία του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου κόστισε €0,2 εκατ., ενώ το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην περιοχή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είχε κόστος €0,6 εκατ.
 
Την ίδια ώρα, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση/ανακαίνιση της πτέρυγας 10Α στις Κεντρικές Φυλακές, με κόστος €0,6 εκατ., αλλά και οι ηλεκτρολογικές εργασίες, το βάψιμο και η αλλαγή παραθύρων στην πτέρυγα 1 και 2 (1Α και 1Β), με συνολικό κόστος €0,4 εκατ.
 
Μεγάλα έργα, τα οποία δεν περιλήφθηκαν στις εξαγγελίες του Προέδρου, είναι η βελτίωση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο, συνολικού κόστους €12,5 εκατ., η περιοδική συντήρηση δρόμων της επαρχίας Λάρνακας ύψους €2,5 εκατ., καθώς και η περιοδική συντήρηση δρόμων εντός των δημοτικών ορίων και της Επαρχίας Πάφου ύψους €2,2 εκατ.
 
Για την περιοδική συντήρηση δρόμων και αυτοκινητοδρόμων της Επαρχίας Αμμοχώστου χρειάστηκε να υλοποιηθεί έργο €1,4 εκατ., ενώ η μεταστέγαση του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο κτήριο Διοίκησης της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων κόστισε €0,5 εκατ.

Δειτε Επισης

Οι μεταβλητές που καθορίζουν την στρατηγική των ξενοδοχείων στην Κύπρο-Γεωπολιτικά, οικονομία, περιβάλλον
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής-Τρεμιθούσας
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Μείωση 1,57% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Απρίλιο