ΣΚΤ – Altamira: Αλλάζουν τα δεδομένα στον Συνεργατισμό και όχι μόνο

Εξέχουσας σημασίας χαρακτηρίζεται η συνεργασία μεταξύ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) και της ισπανικής εταιρεία Altamira Asset Management, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και Ακινήτων στην Ευρώπη, ενώ η εν λόγω κοινοπραξία δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου καθώς ενδέχεται να αποτελέσει πόλο έλξης για μεταφορά της διαχείρισης ΜΕΔ και ακινήτων, στην εν λόγω πλατφόρμα, είτε από άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είτε από τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στις γύρω περιοχές.

Διαβάστε ακόμα: ΣΚΤ: Πλατφόρμα εξυπηρέτησης MEX και Ακινήτων με Altamira 

Το πράσινο φως για τη σύσταση της κοινής πλατφόρμας έδωσε η Ειδική Γενική Συνέλευσης της ΣΚΤ τη Δευτέρα (17 Ιουλίου), ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός δεν βγήκε σε προσφορές για την εξεύρεση συνεταίρου αλλά προσεγγίστηκε από την ίδια την ισπανική εταιρεία πριν από περίπου ένα χρόνο στο πλαίσιο των διερευνητικών της επαφών για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, μετά και την έγκριση από την Ειδική Γενική Συνέλευση τροχοδρομούνται τα διαδικαστικά τα οποία δεν είναι και λίγα, για υπογραφή της συμφωνίας σύμφωνα με την οποίαν το 49% θα ανήκει στον Συνεργατισμό και το 51% στην Altamira. Στόχος είναι η κοινή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ του Συνεργατισμού και ανέρχεται στα €7,2 δισ. να τα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2018. Την ίδια ώρα, στόχος είναι όπως μέσα σε πέντε χρόνια από τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας, τα ΜΕΔ να μην αποτελούν πρόβλημα για τον Συνεργατισμό

Παράλληλα, για τη λειτουργία της νέας εταιρείας που θα να αναλάβει τη διαχείριση των ΜΕΔ θα μεταφερθεί προσωπικό του Συνεργατισμού σε εθελοντική βάση που εργάζεται σήμερα στο Τμήμα  που διαχειρίζεται τα ΜΕΔ, ενώ θα στελεχωθεί και με προσωπικό από την Ισπανία. Όπως μας λέχθηκε δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού από τον Συνεργατισμό που θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία καθώς απαιτείται μικρός αριθμός και δεν ξεπερνά το 10% του προσωπικού που απασχολείται  σήμερα στην ΣΚΤ με την διαχείριση ρων ΜΕΔ. 

Αξίζει να αναφερθεί πως το σχετικό πλάνο της κοινοπραξίας έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έγκριση και σχόλια, ενώ μέσα από τις επαφές που είχαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους η μία προς την άλλη με αποτέλεσμα η ισπανική εταιρεία να γνωρίζει σε λεπτομέρεια το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ που διαθέτει ο Συνεργατισμός. 

Από πλευράς Συνεργατισμού, εκφράζεται η αισιοδοξία πως με την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Ισπανών θα επιταχυνθεί η διαδικασία μείωσης των ΜΕΔ που παρά τις όποιες προσπάθειες που καταβάλλονταν δεν απέδιδαν τα πολυπόθητα αποτελέσματα, καθώς οι συσσωρευμένοι τόκοι των μη εξυπηρετούμενων δανειακών συμβάσεων προστίθεντο στο συνολικό ύψος των ΜΕΔ με συνεπακόλουθο να αυξάνονται αντί να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Άμεσα θα κλείσουν τα 90 υποκαταστήματα

Εμπειρία στα δάνεια λιανικής
Η ισπανική εταιρεία, με χαρτοφυλάκιο πέραν των €65 δισ. ακινήτων και ΜΕΔ, διαθέτει περισσότερη εμπειρία στη διαχείριση δανειακών συμβάσεων λιανικής κάτι το οποίο αποτελεί «ιδανικό πάντρεμα» στην περίπτωση του Συνεργατισμού λόγω του ό,τι το χαρτοφυλάκιο του διαθέτει δάνεια προς νοικοκυριά και όχι προς μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης γης όπως στις περιπτώσεις άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα με τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας η κοινοπραξία να προχωρήσει και στην πώληση δανείων ή στην ανταλλαγή πακέτων δανείων με άλλες εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική διαχείριση, κάτι το οποίο εφαρμόστηκε στην Ισπανία όπου λειτούργησαν διάφορες πλατφόρμες τέτοιου είδους.

Αξιοπιστία και κύρος
Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να συμβάλει θετικά και στην επικείμενη εισδοχή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, λόγω της αξιοπιστίας και του κύρους που διαθέτει η Altamira στην Ευρώπη, υποβοηθώντας στην απόδοση της μετοχής ή στην προσέλκυση επενδυτών.

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Κέρδη €2,6εκατ. για το α’ τρίμηνο 2017

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»