Με διάταγμα η ταρίφα για κενά εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Λεμεσού

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί διάταγμα από το Υπουργείο Μεταφορών  που θα καθορίζει τη χρέωση, η οποία επιβάλλεται μέχρι στιγμής από την Eurogate, τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, για τα κενά εμπορευματοκιβώτια.

Το αρμόδιο Υπουργείο ενημερώνει την Παρασκευή 14 Ιουλίου την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών σχετικά με την απόφασή του να επιβάλει πλαφόν στην ταρίφα για τα κενά εμπορευματοκιβώτια, έχοντας διαπιστώσει ότι η χρέωση των €80 που επιβάλλει η Eurogate είναι υψηλή σε σχέση με τις αντίστοιχες χρεώσεις άλλων λιμανιών της περιοχής.

Το Υπουργείο Μεταφορών δύναται να προχωρήσει στον καθορισμό της εν λόγω ανώτατης χρέωσης, καθώς η συμφωνία παραχώρησης του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων προνοεί ότι, σε περίπτωση που ο επενδυτής καθορίσει τέλος για υπηρεσία που δεν ήταν καταγεγραμμένη προηγουμένως στις ταρίφες, τότε αυτό το τέλος θα πρέπει να είναι αντίστοιχο των ταριφών που επιβάλλονται σε γειτονικά λιμάνια.

Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι η ταρίφα για τα κενά εμπορευματοκιβώτια αναμένεται να κλείσει κοντά στα €40, δηλαδή η μισή χρέωση από την υφιστάμενη, καθώς είναι και η αντίστοιχη που επιβάλλεται σε άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια.

Οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Μεταφορών με τη διαχειρίστρια του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων για τη χρέωση ύψους €80 για κάθε κενό εμπορευματοκιβώτιο που παραδίδει η Eurogate από τον χώρο στοίβαξης στο λιμάνι Λεμεσού δεν είχαν θετική κατάληξη, με την κυβέρνηση να προκρίνει πιο χαμηλή ταρίφα, η οποία θα μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από τους εμπορευόμενους και θα είναι πιο κοντά στις ταρίφες γειτονικών λιμανιών.

Το Υπουργείο θα ενημερώσει την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής για την έκδοση του σχετικού διατάγματος επιβολής ανώτατης χρέωσης, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων. 

Τη δυσαρέσκειά του για το ύψος της χρέωσης για τα κενά εμπορευματοκιβώτια, έχει εκφράσει το ΚΕΒΕ, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις» και ζητώντας τη δραστική μείωση της ταρίφας.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o ανώτερος λειτουργός του Τμήματος Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ και αρμόδιος για θέματα λιμενικής βιομηχανίας, Βασίλης Βασιλειαδής, «η Eurogate εξακολουθεί να επιβαρύνει το εμπόριο και κυρίως τα χαμηλής αξίας εμπορεύματα με αυτό το τέλος».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «αυτή η υψηλή χρέωση πλήττει συνολικά την κυπριακή οικονομία, καθώς επιφέρει επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις εξαγωγές».

Το ΚΕΒΕ εκφράζει την άποψη ότι το τέλος προκύπτει λόγω της υποχρέωσης της εταιρείας να αποδίδει στο κράτος το 62,7% των εισπράξεών της, με αποτέλεσμα η ίδια να επιβάλλει υψηλότερη χρέωση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία από το πραγματικό της κόστος.

Ως αντιστάθμισμα του κόστους και μείωσης της ταρίφας των €80, το Επιμελητήριο έχει εισηγηθεί προς το Υπουργείο Μεταφορών, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του χώρου που διαθέτει η Αρχή Λιμένων Κύπρου πλησίον του λιμανιού Λεμεσού, καθώς και τον τερματισμό της είσπραξης του ποσοστό 62,7% των εισπράξεων της Eurogate μέχρι την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου.

Διαβάστε ακόμα: Καυτά θέματα στην τελευταία Ολομέλεια

 

Δειτε Επισης

Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Σε εξέλιξη το live link στην Αθηένου… Cyta και Super FM γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (pics)
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης