Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Νέο business plan για περίπτερα λόγω ανταγωνισμού

Σε μείωση των τιμών διαφόρων προϊόντων, τα οποία πωλούν στα ράφια τους, προχωρούν το τελευταίο διάστημα τα περίπτερα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες πωλήσεις, το χαμηλό τζίρο και τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τις υπεραγορές.

Διαβάστε ακόμα:  Το επιχειρηματικό προφίλ της Πάφου

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν, κάποιοι ιδιοκτήτες περιπτέρων προχωρούν σε επιχειρηματικές κινήσεις, προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους. Χώροι παρασκευής καφέ ή άλλου είδους μικρά καταστήματα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους, μέσα σε περίπτερα, επιχειρώντας να προσελκύσουν πελατεία. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), Ανδρέας Θεοδούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και κυρίως στον μειωμένο τζίρο των περιπτέρων, λόγω και του έντονου ανταγωνισμού που προκύπτει από τις υπεραγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 1.000 περίπτερα σε παγκύπρια βάση. Μετά την κρίση του 2013, περίπου 350 περίπτερα έβαλαν λουκέτο. 

Κατακόρυφη μείωση του τζίρου 
Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου ανέφερε ότι σήμερα ο ημερήσιος τζίρος ενός περιπτέρου κυμαίνεται μεταξύ €800 με €2.500, εισπράξεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από την κρίση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ημερήσιες εισπράξεις των περιπτέρων πριν από το 2013 ήταν τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες σε σύγκριση με σήμερα. 

Αναλύοντας τα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Θεοδούλου τόνισε πως το 80% των πωλήσεων των περιπτέρων αφορούν καπνικά προϊόντα, εφημερίδες, περιοδικά, λαχεία και κάρτες ανανέωσης χρόνου για κινητή τηλεφωνία, είδη τα οποία έχουν ποσοστό κέρδους που δεν ξεπερνά το 4% για τον κάθε περιπτεριούχο. 

Εστιάζουν στο …convenience
Το άλλο 20% των πωλήσεων, πρόσθεσε ο κ. Θεοδούλου, αφορά προϊόντα, τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να τα βρει και στις υπεραγορές. Και αυτό είναι το κομμάτι, στο οποίο εστιάζουν πλέον οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των εν λόγω προϊόντων στα περίπτερα έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, που ήταν κατά πολύ υψηλότερες. Παράλληλα, γίνονται πλέον και κάποιες προσφορές. Αν και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των υπεραγορών, τα περίπτερα επιχειρούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές που χρειάζονται λίγα προϊόντα και δεν έχουν διάθεση να μεταβούν στην υπεραγορά. «Σίγουρα δεν μπορεί το περίπτερο να ανταγωνιστεί την υπεραγορά, αλλά αν ο πελάτης γνωρίζει ότι η τιμή είναι χαμηλή, θα έρθει για να μην ταλαιπωρηθεί αναμένοντας στην ουρά στα ταμεία των υπεραγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδούλου. Μπορεί, πρόσθεσε «η τιμή να μην είναι τόσο χαμηλή στο περίπτερο όσο στην υπεραγορά, αλλά θα μπορεί να την ανταγωνιστεί». 

«Πληγή» για τα περίπτερα ..υπεραγορές και ωράρια
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης ανέφερε ότι από τη μια οι υπεραγορές και από την άλλη τα ωράρια, όπως αυτά ισχύουν σήμερα, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις πωλήσεις των περιπτέρων. «Το πλεονέκτημα που είχαμε παλαιότερα, όταν κάποια καταστήματα ήταν κλειστά τις Κυριακές και τα απογεύματα του Σαββάτου και της Τετάρτης, έχει χαθεί. Με μειωμένο τζίρο, είναι δύσκολο για έναν ιδιοκτήτη περιπτέρου να πληρώνει μισθούς, γι αυτό και αναγκάζεται να δουλεύει πολλές ώρες ο ίδιος», τόνισε ο κ. Θεοδούλου. Εξ’ ού, πρόσθεσε, και τα περίπτερα που δουλεύουν σε 24ωρη βάση, είναι πλέον ελάχιστα. «Και τα λίγα περίπτερα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, το κάνουν για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους, λόγω μειωμένου τζίρου την ημέρα», συμπλήρωσε. 

Ζητούν τα τσιγάρα … αποκλειστικά
Ο Ανδρέας Θεοδούλου αναφέρθηκε στην πρόταση του Συνδέσμου για αποκλειστική πώληση των καπνικών προϊόντων από τα περίπτερα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η πρόταση αυτή, τόνισε, στοχεύει στη διαφύλαξη της επισκεψιμότητας τους καταναλωτή στα περίπτερα. «Αν και οι πωλήσεις των τσιγάρων δεν προσφέρουν κέρδος, εντούτοις με τον συγκεκριμένο τρόπο, θα ενισχυθεί στα καταστήματα μας η παρουσία καταναλωτών, οι οποίοι θα αγοράζουν και επιπλέον προϊόντα», τόνισε ο κ. Θεοδούλου. Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε ενώπιον της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, την αντικρίζει με θετικό μάτι, αν και υπάρχει δυστοκία στην προώθησή της. 

Διαβάστε ακόμα:  Κ. Κόκκινος: Αποχωρεί από την IBM

 

Δειτε Επισης

Αυξήσεις τιμών έως 48% ενόψει Καθαράς Δευτέρας αλλά και σημαντικές μειώσεις
Οι εμπορικοί σύμμαχοι της Κύπρου-Από πού εισάγουμε και πού εξάγουμε προϊόντα
Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμός ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Το κατάστημα του μέλλοντος ανοίγει την πόρτα του στο Cyprus Grocery Retail Conference
Στις τάξεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου το Superhome Center
Νicosia Mall: Η απόλυτη εμπειρία shopping και διασκέδασης
Τα υβριδικά αυτοκίνητα προσελκύουν τους αγοραστές-Τα top brands
Δέκα εντολές για το σεξ και το λιανικό εμπόριο
Βλέπει οφέλη για τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών από τις διαταραχές στην Ερυθρά ο Fitch
Ανεβάζουν τα μερίδια τους στην αγορά ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα